Pronađen monah okovan gvozdenim lancima

Pronađen monah okovan gvozdenim lancima
Ostaci vizantijskog monaha okovani teškim lancima (foto: IAA)

Ostaci monaha okovani gvozdenim lancima pronađeni su prilikom iskopavanja blizu Jerusalima.

Fascinantan fenomen otkriven je tokom iskopavanja u Jerusalimu, pišu iz IAA. Monasi sahranjeni i umotani u gvozdene lance teške desetine kilograma su retka pojava u arheologiji.

Monah u lancima pronađen u crkvi

Kirbat el-Masani je arheološko nalazište, gde su arheolozi iz IAA prethodno pronašli troapsidnu crkvu iz vizantijskog doba. Ona je nekada bila deo manastira sa drumskom krčmom za putujuće hodočasnike. Crkva je delom klesana u steni i zidana od krečnjačkog kamena, koji je možda Svetom Zahariju posvetio sveštenik Sabin.

Ljudski skelet, okovan gvozdenim prstenovima oko vrata, šaka i stopala, otkriven je u grobu u obliku kovčega od kamena (eng. cist grave). Kosturnica se nalazila pored dve male zatvorene ćelije nalik nišama u centralnoj apsidi crkve. Pokojnik je verovatno bio monah asketa koji je živeo u crkvenom kompleksu ili blizu njega, a koji je nosio lance kao deo svoje pobožnosti.

Šta je asketizam?

Monasi koji su sledili asketizam živeli su načinom života koji je karakterisao uzdržavanje od čulnih zadovoljstava u potrazi za spasenjem, iskupljenjem od greha ili duhovnošću.

Ekstremniji asketizam je uključivao praksu vezivanja tela za stene ili unutar ćelije, molitvu u samici, napuštanje lične higijene ili samonanošenje bola i dobrovoljne patnje.

Skeletni ostaci monaha askete stari oko 1500 godina (foto: IAA)

Monasi asketi su izabrali da praktikuju samolišavanje. Živeli su povučeno, umotani u lance unutar zatvorenih ćelija. Ovaj oblik asketizma nastao je u Siriji u 4. ili 5. veku i dobro je dokumentovan u istorijskim izvorima. Arheološki dokazi pokazuju da se ova praksa proširila na jug, sve do regiona Jerusalima tokom vizantijskog perioda.

Postoji još jedan primer sa iskopavanja u Giv’at HaMatosu u blizini manastira Mar Elias. Lokalitet se nalazi između Jerusalima i Vitlejema. Arheolozi su 1991. godine pronašli sahranu čoveka koji je nosio gvozdene lance oko gornjeg dela tela u podzemnoj pećini.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Pronađen monah okovan gvozdenim lancima

  1. Код манастира Лапушња смо током ископавања открили монаха са богатим прилозима и нажалост забијеним врло великим клином у скочни зглоб. Клином сигурно није закуцан ковчег јер је пронађен само тај један и то у нози. Истраживања је 2021. године вршио зајечарски музеј са ЗЗСК Ниш.
    Поздрав!

    1. Hvala na informaciji. To je fenomenalno otkriće. Raspitaću se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »