Najstarija egipatska mumija otkrivena kod Stepenaste piramide

Najstarija egipatska mumija otkrivena kod Stepenaste piramide
Zahi Havas na konferenciji za štampu ispred Stepenaste piramide (izvor: FB profil Zahi Havasa)

Arheolozi su otkrili najstariju egipatsku mumiju u blizini Stepenaste piramide. Mumija je stara 4.300 godina i bila je prekrivena zlatnim listićima.

Zahi Havas je na svom fejsbuk profilu objavio uzbudljiva otkrića u Sakari. Među kojima je i “najstarija mumija, kompletna i prekrivena zlatom, ikada pronađena u Egiptu“, i dodao da je to „najneverovatnije otkriće“.

Tim egipatskih arheologa koji rade sa Vrhovnim savetom za antikvitete u Gisr el-Mudiru, Sakari, napravio je nekoliko važnih arheoloških otkrića. Ova otkrića datiraju iz 5. (2465-2323. g.pne) i 6. (2323-2150. g.pne) dinastije Starog kraljevstva.

Drvene statue iz egipatskih grobnica (izvor: Fb profil Zahi Havasa)

Arheološka ekspedicija je pronašla grupu grobnica iz Starog kraljevstva, što ukazuje da se na tom mestu nalazila velika nekropola.

Zanimljiva otkrića iz starog Egipta

Mumija stara 4.300 godina bila je bogat, važan 35-godišnji muškarac po imenu Hekašepes. Na dnu okna, blizu Stepenaste piramide, od 15 metara pronađen je praougaoni sarkofag od krečnjaka zapečaćen malterom.

Baš onako kako su ga stari Egipćani ostavili pre 4.300 godina. Unutra je pronađena mumija prekrivena zlatnim listićima. Ova mumija je možda najstarija i najkompletnija mumija pronađena u Egiptu do danas.”

Sarkofag i dobro očuvana mumija sa zlatnim listićima (izvor: Fb profil Zahi Havasa)

Među ostalim pronađenim grobnicama bila je jedna koja je pripadala Hnumđedefu. On je, prema rečima Havasa, bio inspektor činovnika, nadzornik plemića i sveštenik za vreme vladavine Unasa, poslednjeg faraona 5. dinastije. Bila je ukrašena prizorima iz svakodnevnog života.

Ukrašena grobnica, čije su se boje očuvale do danas (izvor: Fb profil Zahi Havasa)

Pronašli smo i grobnicu za sveštenika u kompleksu piramida kralja Pepija I koji je sadržao devet prelepih statua. Vlasnik ove grobnice može biti ime po imenu Mesi, na osnovu lažnih vrata koja su pronađena u blizini statua.”

Misija je takođe pronašla okno duboko oko 10 metara, u kojem se nalazila grupa prelepih drvenih statua. Pored toga, misija je otkrila tri kamene statue koje predstavljaju osobu po imenu Fetek. Pored ovih statua nalazio se sto za prinose i kameni sarkofag u kojem je bila njegova mumija.”

Takođe, pronašli su i mnoge amajlije, kamene posude, alate za svakodnevni život i statue božanstava, zajedno sa grnčarijom.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »