Naočare za sunce nastale pre 2.000 godina

Naočare za sunce nastale pre 2.000 godina
Naočare za sunce iz 1800. godine, Inuiti, Severna Amerika (foto: Wellcome images, Wikipedia)

Naočare za sunce koristili su pre 2.000 godina stanovnici hladnog Arktika. Potreba za naočarima za sunce javila se iz razloga da bi se oči zaštitile od jarkog sunca koje se odbija od belog snega.

Generacije ljudi okovane snegom u Arktičkom krugu, među kojima su Inuiti, Jupiki, Aleuti i druge domoradačke gupe, koriste poslednjih 2.000 godina naočare za sneg. One su dizajnirane tako da zaštite oči od snežnog slepila izazvane jakom svetlošću, kakva je u oblastima stalnog snežnog pokrivača. Snežno slepilo se naučno naziva fotokeratitis.

Može se slobodno reći da su ove naočare bile preteča naočarima za sunce.

Izgled naočara za sunce

Ove prve naočare su bile zakrivljene da odgovaraju konturama lica i da lakše prijanjaju na nos. Tamo gde su oči napravljeni su prorezi (jedan ili dva), kako bi korisnik mogao da proviri kroz uske otvore. Naočare se pričvršćuju za glavu uz pomoć trake ili kanapa od organskih materijala. Ponekad, Inuiti nanose čađ na unutrašnju stranu naočara kako bi umanjili odsjaj svetlosti.

Nazvane su ilgaak na jeziku Inuita i ​​nigaugek na jeziku Jupika. U bukvalnom prevodu na srpski jezik znači ,,naočare za sneg”.

U različitim dijalektima inuitskog jezika, naočare za sneg se nazivaju inukhuk, inuksuk, ilgaak i takođe iggaak. Poslednje dve reči se koriste i za naočare za sunce.

Izuzetno korisne naočare za sunce

Prve naočare za sunce su bile izrađene od različitog materijala. Uglavnom su to drvo, kosti, rogovi irvasa ili kljove morža. Takođe, koriste se i usi kitova za izradu ovih naočara. Na taj način bi se oči zaštile od jake sunčeve svetlosti koja se reflektuje od snega. Ujedno je to smanjivalo izloženost direktnim UV zracima i naprezanje očiju. Time bi se sprečilo snežno slepilo. Štitile su i od vetra, susnežica, tokom putovanja kroz Arktik i slično.

Sa druge strane, naočare za sunce, izoštravaju i fokusiraju vid.

Ovi drevni izumi su pronalaženi na arheološkim lokalitetima Inuita starim i do 2.000 godina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »