Najstarija mapa Evrope pomaže arheolozima u potrazi za izgubljenim blagom iz drevnog sveta

Najstarija mapa Evrope pomaže arheolozima u potrazi za izgubljenim blagom iz drevnog sveta
Najstarija mapa Evrope može da posluži arheolozima kao mapa za otkrivanje drevnih mesta (izvor: Nacionalni arheološki muzej)

Kamena ploča, poznatija i kao najstarija mapa Evrope, stara je 4.000 godina i može da pomogne arheolozima da pronađu neotkrivena blaga iz drevnog sveta.

Kamena ploča Sen Belek (fr. Saint Belec) je 2021. godine proglašena za najstariju mapu Evrope iz ranog bronzanog doba (2150-1600), nakon detaljnih analiza. Otkrivena je najstarija mapa Evrope u Francuskoj?

Pronađena je 1900. godine u velikom tumulu u Francuskoj. Velika kamena stena bila je ugravirana zagonetnim natpisima.

Najstarija mapa Evrope može da posluži za lociranje drevnih mesta

Nakon više milenijuma arheolozi otkrivaju njene tajne i veruju da sada mogu da je upotrebe da lociraju drevna nalazišta.

Korišćenje mape za pokušaj pronalaženja arheoloških nalazišta je odličan pristup. Nikada ne radimo tako“, rekao je Ivan Pejler, profesor na Univerzitetu Zapadne Bretanje, piše Phys.org.

Drevna mesta se češće otkrivaju uz pomoć sofisticiranih metoda i tehnologija, odnosno uz pomoć georadara, fotografija iz vazduha, starih fotografija, obilaska terena ili nakon zaštitinih arheoloških istraživanja

Arheolozi veruju da je kamena ploča mapa blaga i da tim tek treba da krene u svoju potragu za neprocenjivim blagom.

Na drevnoj mapi nalazi se područje veličine 30 x 21 km. Neophodno je rekognoscirati čitavu teritoriju kako bi uporedili oznake na ploči. „Taj posao mogao bi trajati 15 godina“, rekao je Klemen Nikolas iz istraživačkog instituta CNRS.

Nikolas i Pejler su bili deo tima koji su ponovo otkrili kamenu ploču 2014. godine. Do njenog prvog otkrića došao je lokalni istoričar 1900. godine, ali on tada nije razumeo njen značaj. Ploča je korišćena sekundarno za formiranje zida velikog kamenog sanduka. Bilo je neophodno oko 15 radnika da pomeri ploču, navode iz Nacionalog arheološkog muzeja.

Na kamenoj ploči se nalaze geografska područja

U grubim izbočinama i linijama ploče mogli su da vide reke i planine, dela regije Bretanja oko 500 kilometara zapadno od Pariza. Istraživači su skenirali ploču i uporedili je sa trenutnim mapama, pronalazeći otprilike 80% podudaranja.

Još uvek moramo da identifikujemo sve geometrijske simbole, legendu koja ide uz njih“, rekao je Nikolas.

Ploča je puna sitnih udubljenja, za koje istraživači veruju da bi mogle da upućuju na humke, nastambe ili geološke naslage. Otkrivanje njihovog značenja moglo bi dovesti do čitave poplave novih otkrića.

Pre potrage za skrivenim blagom, arheolozi morali da istraže lokaciju na kojoj je ploča otkrivena. To je jedna od najvećih grobnica iz bronzanog doba u Bretanji. Otkrili su fragmente koji su pripadali ploči.

Područje koje pokriva mapa verovatno odgovara drevnom kraljevstvu. Nakon pada tog kraljevstva ploča više nije imala istu svrhu, pa je zbog toga upotrebljena sekundarno kao građevinski materijal.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »