Najstarije igle za tetoviranje pronađene u Tenesiju

Najstarije igle za tetoviranje pronađene u Tenesiju
Igle za tetoviranje od ćurećih kostiju (izvor: Journal of Archaeological Science: Reports)

Drevne igle za tetoviranje teško je pronaći na arheološkim lokalitetima ili čak prepoznati kao oruđe za ukrašavanje kože. Mikroskopska ispitivanja dve kosti ćurećih nogica sa zaoštrenim krajevima pokazuju da su starosedeoci Amerike, odnosno, Indijanci koristili ove predmete za tetoviranje. Igle za tetoviranje se datuju od oko 3500-1600. godine p.n.e.

“Ove kosti umrljane pigmentom su najstariji poznati alat za tetoviranje na svetu”, kažu arheolog Aaron Deter-Volf sa Odeljenja za arheologiju Tenesija u Nešvilu i njegove kolege. Otkriće ukazuje da se tradicija tetoviranja Indijanaca u istočnoj Severnoj Americi proteže milenijumama ranije nego što se mislilo.

Eci “Ledeni čovek, koji je živeo pre oko 5.250 godina u Evropi, na sebi ima najstarije poznate tetovaže na svetu. Ali istraživači nisu pronašli nijednu alatku koja se koristila za izradu njegovih tetovaža.

Komplet za tetoviranje

Arheološka iskopavanja 1985. godine otkrila su ove ćureće kosti i druge predmete, verovatno, deo kompleta za tetoviranje u grobnici muškarca na lokalitetu Fernvale u Tenesiju. Rad je objavljen u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

“Oštećenja na vrhovima kostiju dve ćureće noge i blizu njih podsećaju na prepoznatljivo habanje prethodno primećeno na eksperimentalnim alatkama za tetoviranje napravljenim od kostiju jelena” kaže tim Deter-Volfa.

Alati za tetoviranje, morske školjke i kremene alatke (izvor: Journal of Archaeological Science: reports)

U tom istraživanju, istetovirane linije na svežim pločama svinjske kože proizvedene su serijom uboda alatima koji su imali vrhove obložene domaćim mastilom. Eksperimentalno tetoviranje ostavilo je mastilo nekoliko milimetara od vrhova alata, obrazac, takođe, viđen sa crvenim i crnim ostacima pigmenta na alatkama Fernvale.

Dve kosti ćurećeg krila pronađene u istom grobu na lokalitetu Fernvale pokazuju mikroskopsko habanje i ostatke pigmenta koji su verovatno nastali nanošenjem pigmenta tokom tetoviranja.

Pronađene su i velike morske školjke. Morske školjke umrljane pigmentima verovatno su služile kao palete u kojima se mešala i uzimala boja uz pomoć ovih “igli”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »