06/12/2022

Najstarije slamke za ispijanje piva od zlata i srebra (izvor ilustracije: Kelvin Wilson)

Arheolozi su ponovo, nakon više od jednog veka, analizirali najstarije poznate slamke za piće iz grobne humke u blizini Majkopa na Kavkazu. Arheološka iskopavanja sprovedena davne 1897. godine donela su otkriće zlatnih i srebrnih slamki. Tumačenje namene ovih predmeta u prošlosti bilo je različito. Međutim, ponovna analiza ukazuje da su oni možda služili za zajedničko ispijanje piva.

Humka Majkop je iz bronzanog doba i jedna je od najbogatije opremljenih praistorijskih humki na severnom Kavkazu. Arheološka iskopavanja od strane Nikolaja Veselovskog, pre više od 100 godina, donela su otkriće zlatnih i srebrnih slamki i ukrasnih figurica bikova.

Prvobitno tumačenje ovih slamki je bilo da su one predstavljale žezla ili skiptare, ali i stubove za podupiranje nadstrešnice. Njihova dužina iznosi više od 1 m.

U humci, gde su slamke otkrivene, bile su sahranjene tri osobe i stotine dragocenih predmeta.

Ponovna analiza ovih slamki otkrila je nešto drugo na osnovu analogija sa slamkama sa Bliskog istoka iz trećeg i drugog milenijuma pre nove ere.

Zlatne i srebrne slamke (izvor: Antiquity)

Studiju je sproveo Institut za istoriju materijalne kulture Ruske akademije nauke u Sankt Peterburgu, gde su istraživači proučavali dugačke srebrne i zlatne slamke „skiptre“ koji se datuju pre više od 5.000 godina.

Otkriveno je 8 slamki dugačkih preko 1 m. Na sebi su imale filtere za uklanjanje nečistoće i figurice bikova na vrhu.

Namena slamki

Na osnovu biljnih ostataka unutar jedne slamke, odnosno ječmenog skroba, istraživači su pretpostavili da su slamke služile za ispijanje pića, moguće piva.

Praksa zajedničkog ispijanja piva bila je uobičajena u ranoj mesopotamskoj civilizaciji Sumera od 3. milenijuma pre nove ere, sa umetničkim prikazima dugih slamki postavljenih u zajedničke posude (naslovna fotografija).

Na Bliskom istoku, fermentacija ječma u pivo verovatno se datuje u kulturu Natufijen, pre oko 13.000 godina, i datuje se nekoliko milenijuma pre pojave pripitomljene žitarice.

Figurice bikova (izvor: Antiquity)

Dr Trifonov i njegov tim su identifikovali nekoliko ključnih sličnosti sa takvim sumerskim slamkama. Većina njih ima metalne cediljke koje pomažu u filtriranju nečistoća što odgovara slamkama iz Majkopa.

Iako to ne znači da su slamke za piće izmišljene na Kavkazu, to implicira kontakte na velike udaljenosti i da su sredinom četvrtog milenijuma pre nove ere ovi predmeti postali deo lokalne pogrebne prakse.

Ako je interpretacija tačna, ove fensi sprave bi bile najstarije očuvane slamke za piće do danas, jer su stare preko 5.000 godina“, dodao je dr Trifonov.

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »