Zamrznut u vremenu-Ledeni čovek

Zamrznut u vremenu-Ledeni čovek

 3,114 

Najstarije i najpoznatije tetovaže na svetu otkrivene su na telu Ledenog čoveka poznatog kao Eci (Otzi) koji je živeo pre više od 5,000 godina. Posle smrti, njegovi ostaci bivaju zatrpani ispod alpskog glečera, gde je kombinacija ledene vode i ekstremne hladnoće rezultirala prirodnom mumifikacijom njegovog tela i očuvanjem njegove odeće i predmeta koje je imao sa sobom. Nakon njegovog slučajnog otkrića 1991. godine u Alpima, Eci je postao svetska arheološka senzacija i više od dve decenije istraživanja i proučavanja prikupljen je fantastičan skup podataka o njegovom životu, zdravlju, okolini i okolnostima njegove smrti.

Brojne analize su sprovedene u poslednje dve decenije ne bi li se time saznalo kako je on živeo, čime se hranio, kako je umro i kako je tamo dospeo.

Eci je u trenutku smrti imao oko 46 godina, a njegova telesna visina iznosila je 159 cm. Anatomskim pregledom ustanovljeno je kako mu prirodno nedostaje dvanesti par rebara, što je retka anatomska anomalija. Analize kostiju donjih udova pokazale su značajna oštećenja nastala čestim i aktivnim kretanjem na brdovitom terenu. S obzirom da takav način života nije tipičan za eneolitske zajednice, neki naučnici ponudili su teoriju da se Eci bavio stočarstvom.

Analiza kose i noktiju

Analizom kose otkrivene su čestice bakra i arsena u kosi, čime se nameće zaključak da je on na neki način bio uključen ili barem bio u kontaktu sa aktivnostima rudarstva ili metalurgije bakra. S jedne strane to se može poklapati sa njegovim uništenim plućima koja su bila crna, a rezultat su čestog izlaganja česticama uglja i dimu iz vatre koja je bila neophodna prilikom obrade metala.

Na prstima nogu i ruku pronađeni su beli markeri koji dovode do prekida rasta nokta. Takav prekid rasta uzrokuju razne bolesti, većina teških i ozbiljnijih za organizam. Njegovi nokti ukazuju kako je poslednjih 6 meseci pre smrti patio od teške bolesti. Dentalna analiza pokazala je da su zubi bili uništeni karijesom, što je potvrdilo tragove crvenog parazita trichuris trichiura, uzročnik trihurijaze. Ova zarazna bolest može biti posledica nehigijenskih uslova.

DNK analize

Na osnovu rekonstrukcije dnk analize, poslednji obrok ovog čoveka sastojao se od mesa crvenog jelena (Cervus elephus) i moguće žitarica, ovom obroku prethodio je drugi koji se bazirao na mesu divokoze (Capra ibex), različite vrste dikotiledone biljke i žitarice.

Boja njegovih očiju bila je braon, a umetnici koji se bave rekonstrukcijom izgleda drevnih ljudi, uspeli su precizno da rekonstruišu njegov tadašnjih izgled. Sa napretkom u nauci, stručnjaci postepeno su sve više oktrivali o njemu i njegovom svetu, a većina teorija o razlozima njegove smrti ubrzo su pratili razni dokumentarni filmovi.

Rekonstrukcija kako je Eci izgledao
Najstarije tetovaže na svetu

Na Ecijevom telu nalazila se 61. tetovaža (na levom zglobu, potkolenicama, donjem delu leđa i na torzu). Što uključuje 19 grupa linija, u rasponu od 1 do 3 mm debljine, 7 do 40 mm dužine. Najveća koncentracija oznaka nalazila se na njegovim nogama koje zajedno čine 12 grupa linija. Kao i sve ostalo kod Ecija, ove oznake su detaljno ispitivane u pogledu njihove lokacije, sastava i moguće uloge kao terapijskog tretmana.

Inače, njegove tetovaže nisu napravljene iglom i ubrizgavanjem materije, već trljanjem uglja u rezove. Verovalo se da su tetovaže primenjene kao vrsta lečenja bola u donjem delu leđa i degenerativnih oboljenja zglobova kolena, kuka i zgloba ruku, međutim, u drugim studijama njegove tetovaže povezane su sa ranim oblikom akupunkture.

Lokacija tetovaža
Fizičko-forenzičke analize

Njegovo telo je pronađeno na tlu u ispruženom položaju na stomaku, licem dole i levom rukom savijenom ispod stomaka. Takav položaj tela odmah govori o iznenadnoj smrti bez pogrebnog rituala. Pregled povreda dovodi do nekoliko činjenica, kao što su modrice i posekotine na šakama, “odbrambena” povreda na desnoj ruci, kao i tragovi traume na lobanji uzorkovani udarcem u glavu. Na njegovom levom ramenu otkrivena je glava strele koja je mogla da predstavlja uzrok smrti. Pitanje je da li je posle nekoliko minuta umro ili je usled hladnih vremenskih uslova uspeo da poživi malo duže.

Iako postoji više teorija kako je tamo dospeo, jedan od mogućih scenarija je da je pobegao u planine kako bi preživeo, jer ga je neko jurio ili pratio i potom smrtno povredio. Otkriće krvi četriri različita čoveka na njegovom nožu, strelama i ogrtaču podstakla su ovu teoriju.

Reč je periodu ekspanzije, borbi za resurse, i periodu  plemenskih ratovanja. Njegova smrt verovatno nije predstavljala izolovani incident već jedan od mnogih. I tako u ovom scenariju možemo videti Ecija kako preživljava napad na svoje selo i bežanje u planine sa onim što je mogao spasiti i sa sobom poneti.

Izvor: Nature i PNAS

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Zamrznut u vremenu-Ledeni čovek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ