Najstariji par skija otkriven u ledu u Norveškoj

Najstariji par skija otkriven u ledu u Norveškoj
Momenat otkrića druge skije (foto: Andreas Christoffer Nilsson, Secrets of the Ice)

Norveški arheolozi su pronašli par skija u ledu. Još 2014. arheolozi su pronašli jednu skiju staru 1.300 godina, a onda i drugu 2021. godine. Obe su bile dobro očuvane ispod snega i leda. Zajedno čine najstariji par skija ikada otkrivenih.

Još 2014. godine, program Secrets of the Ice pronašao je izuzetnu skiju stariju od Vikinga. Ona je datovana u 750 godinu. Pronađena je na ledu Digervarden u Norveškoj.

Ta prva otkrivena skija bila je kompletna. S obzirom da skije dolaze u paru, arheolozi su odlučili da se vrate na mesto pronalaska. Potom su strpljivo pratili otopljavanje leda kako bi pronašli i drugu skiju. Što se i dogodilo. Sedam godina kasnije, čekanje se isplatilo. Ispostavilo se da je nova skija još bolje očuvana od prve.

Arheolozi pronašli drugu skiju u blizini

Arheolog Runar Hole i njegov saputnik Bjorn Hesen pronašli su drugu skiju u blizini mesta gde je otkrivena prva. I to na samo pet metara udaljenosti! Međutim, skija je i dalje bila čvrsto zaglavljena u ledu i nisu imali opremu da je oslobode na bezbedan način.

Morali su da je tu ostave. Onda ih je  loše vreme dočekalo. Oluja je krenula sa planina da se spušta. Kada se vreme poboljšalo uzbuđeni arheolozi su se vratili na mesto otkrića gde ih je čekala druga skija.

Prva skija otkrivena 2014. godine (foto: Aud Hole, Secrets of the Ice)

Ovo otkriće čini ovo najbolje očuvanim praistorijskim parom skija u istoriji.

 “Skija je ležala sa donjom stranom nagore. Espen i Džulijan su ga pažljivo podigli sa leda. Trenutak istine je došao kada su okrenuli skiju i pojavio se vez. Bio je isti tip vezica kao na skiji pronađenoj 2014. Skije su par, izgubljene zajedno pre 1.300 godina!

Sačekali su da se otopi led ispod skije, a tim je mlakom vodom polivao led na skiji kako bi se odvojila bez oštećenja.

Razlika u skijama je očekivana

Nova skija je istog tipa kao i prva pronađena. Široka je, sa podignutim osloncem i sa još očuvanim vezom od breze i kožnim kaišom. Isto poput prve pronađene 2014. godine. Nova skija je dugačka 187 cm i široka 17 cm. Ona je 17 cm duža i 2 cm šira od prve skije. Očuvanost nove skije je mnogo bolja, verovatno zato što je bila 4-5 m dalje u ledu. To može objasniti neke od razlika u dimenzijama između dve skije.

Očuvani vez na skiji (foto: Espen Finstad, Secrets of the Ice)

Skije nisu identične, ali ne treba očekivati da budu. Skije su ručno rađene, a nisu deo masovne proizvodnje.”

Par skija sa ledene površine Digervarden je najbolje očuvani praistorijski par skija na svetu! Postoje i drugi praistorijski skijaški parovi, ali nijedan od njih nema sačuvan vez. Vezivanje je ključno. Bez vezivanja je mnogo teže reći kako su skije korišćene.

Namena skija

Skije su bile korišćene za lov na irvase ili za transport robe, ali i za lakše kretanje po dubokom snegu. Možda su skije koristili i zbog zabave?

Brojni su nalazi iz lova na irvase na ledenoj površini Digervarden, kako artefakti tako i antički spomenici. Stoga bi bilo lako povezati skije sa aktivnostima lova. Možda pripadaju drevnoj planinskoj stazi koja prelazi preko leda u blizini mesta pronalaska skija.

Otprilike u istoj oblasti 2016. pronašli smo sanke iz 18. veka. To otvara mogućnost da se skije mogu povezati i sa visokoplaninskim transportom. Dakle, ne znamo da li je vlasnik bio lovac ili putnik (ili oboje).”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »