Egiptolozi otkrili misterioznu kraljevsku grobnicu

Egiptolozi otkrili misterioznu kraljevsku grobnicu
Kraljevske grobnice u Luksoru, ilustracija (izvor: Wikipedia)

Arheolozi su u Luksoru pronašli kraljevsku grobnicu staru 3.500 godina. Identitet osobe sahranjene u grobnici još uvek nije poznat. Stručnjaci veruju da je reč o nekome važnom iz 18. dinastije.

Zajednička egipatsko-engleska arheološka misija otkrila je, do sada nikada poznatu, kraljevsku nekropolu.

Drevna egipatska grobnica koja datira od pre najmanje 3.500 godina nedavno je otkrivena na zapadnoj obali reke Nil u Luksoru.

Identitet osobe sahranjene u grobnici još uvek je nepoznat. Prema rečima predsednika egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafe Vazirija, možda pripada nekome iz 18. dinastije.

To bi faraona stavilo kao deo Novog kraljevstva, za koje mnogi smatraju da je bilo najveće zlatno doba Egipta.

Veruju da je to grobnica nekoga iz 18. dinastije, tj. iz perioda Novog kraljevstva zbog određenih elemenata u grobnici.

Ovo dodatno potkrepljuju tvrdnje šefa britanske istraživačke misije na lokalitetu Pirsa Literlenda, koji je rekao da bi grobnica potencijalno mogla da bude poslednje počivalište kraljevske supruge ili princeze.

Međutim, priroda “karakteristike 18. dinastije” unutar ove novootkrivene grobnice nije sasvim jasna. Unutrašnjost same grobnice bila je u lošem stanju.

Prema rečima egipatologa dr Mohsena Kamela, delovi grobnih odaja bili su ispunjeni peskom i krečnjačkim sedimentom tokom poplava u antici. To je uticalo loše stanje u unutrašnjosti grobnice, i na očuvanost natpisa.

Dalja istraživanja će dati više informacija.

Po čemu je poznata 18. dinastija?

Osamnaesta dinastija je jedinstvena među egipatskim dinastijama po tome što je imala dve vladajuće kraljice, žene koje su vladale kao faraon: Hatšepsut i Nefertiti. Poznata je i po tome što su njome vladali najveći vladari drevnog Egipta.

Tutankamon pripada vladarima 18. dinastije.

Osamnaesta dinastija Egipta je klasifikovana kao prva dinastija Novog kraljevstva Egipta. To je doba u kojem je stari Egipat dostigao vrhunac svoje moći. Osamnaesta dinastija obuhvata period od 1550/1549 do 1292. g. p.n.e.

Kontrolu nad Nubijom preuzela je 18. dinastija i nazvala je „Kuš“. Porodica je dobijala resurse iz regiona kao što su zlato, koža i drveće ebanovine, ali i slonovača i konje. Egipćani su gradili hramove u Nubiji, sve dok nije izgrađen poseban hram za boga Amona u Gebel Barkalu u gradu Napata.

Skriveno skladište glinenih ploča pisma iz Amarne, otkriveno u Tel el-Amarni u Egiptu, potiče iz vremena vladavine kraljeva Amenhotepa III i Ehnatona iz 18. dinastije. Pisma iz Amarne pružaju neprocenjiv uvid u prirodu diplomatskih odnosa među velikim nacijama i malim državama iz 14. veka pre nove ere.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »