Najstariji poznati alati za tetoviranje pronađeni su na lokalitetu u Tenesiju

Najstariji poznati alati za tetoviranje pronađeni su na lokalitetu u Tenesiju

 864 

Drevne alate za tetoviranje teško je pronaći ili čak prepoznati kao oruđe za ukrašavanje kože. Međutim, nova mikroskopska ispitivanja dve kosti ćurećih nogica sa zaoštrenim krajevima pokazuju da su starosedeoci Amerike, odnosno, Indijanci koristili ove predmete za tetoviranje oko 3500-1600 godina pne na lokalitetu u Tenesiju.

“Ove kosti umrljane pigmentom su najstariji poznati alat za tetoviranje na svetu”, kažu arheolog Aaron Deter-Volf sa Odeljenja za arheologiju Tenesija u Nešvilu i njegove kolege. Otkriće sugeriše da se tradicija tetoviranja Indijanaca u istočnoj Severnoj Americi proteže milenijumama pre nego što se to ranije mislilo.

Eci “Ledeni čovek, koji je živeo pre oko 5.250 godina u Evropi, na sebi ima najstarije poznate tetovaže na svetu, ali istraživači nisu pronašli nijednu alatku koja se koristila za izradu njegovih tetovaža.

Arheološka iskopavanja 1985. godine otkrila su ove pureće kosti i druge predmete, verovatno, kompleta za tetoviranje u grobnici muškarca na lokalitetu Fernvale u Tenesiju. Izveštaj je objavljen u junskom izdanju časopisa Journal of Archaeological Science: Reports.

Alati za tetoviranje, morske školjke i kremene alatke

“Oštećenja na vrhovima kostiju dve ćureće noge i blizu njih podsećaju na prepoznatljivo habanje prethodno primećeno na eksperimentalnim alatkama za tetoviranje napravljenim od kostiju jelena” kaže tim Deter-Volfa. U tom istraživanju, istetovirane linije na svežim pločama svinjske kože proizvedene su serijom uboda alatima koji su imali vrhove obložene domaćim mastilom. Eksperimentalno tetoviranje ostavilo je mastilo nekoliko milimetara od vrhova alata, obrazac, takođe, viđen sa crvenim i crnim ostacima pigmenta na alatkama Fernvale.

Dve kosti purećeg krila pronađene u istom grobu na lokalitetu Fernvale pokazuju mikroskopsko habanje i ostatke pigmenta koji su verovatno nastali nanošenjem pigmenta tokom tetoviranja. Morske školjke umrljane pigmentima verovatno su služile kao palete u kojima se mešala i uzimala boja uz pomoć ovih “igli”.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “Najstariji poznati alati za tetoviranje pronađeni su na lokalitetu u Tenesiju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ