Najstariji slučaj skorbuta na svetu zabeležen u starom Egiptu

Najstariji slučaj skorbuta na svetu zabeležen u starom Egiptu
Dojilja i skeletni ostaci deteta sa skorbutom (Wikipedia, International Journal of Paleopathology)

Naučnici su otkrili najstariji slučaj skorbuta na skeletnim ostacima deteta koje je živelo pre više od 5.000 godina u starom Egiptu.

Na skeletnim ostacima jednogodišnjeg deteta, koje je živelo između 3.800 i 3.600 godine pre nove ere u predinstičkom Egiptu, uočen je skorbut. Ovo je do sada najstariji poznati slučaj skorbuta na svetu.

Arheolozi su otkrili najraniji slučaj skorbuta u starom Egiptu u praistorijskom naselju Nag el-Karmila u Asvanu, oko 850 kilometara južno od egipatske prestonice Kaira.

Šta je skorbut?

Skorbut je bolest izazvana nedovoljnim unosom vitamina C (askorbinske kiseline). Većina sisara može da proizvede vitamin C, ali ne i ljudi. Stoga je čoveku neophodno da unese određenu količinu vitamina C, najpre iz voća i povrća, radi neophodnih metaboličkih procesa u organizmu, među kojima je najvažniji onaj u stvaranju kolagena.

Skorbut pogađa mnoge organe i u težim slučajevima dovodi do smrti, dolazi do kravarenja u koži, sluzokoži, desnima, mišićima i kostima. Pa često može da uzrokuje i anemiju. Skorbut pogađa deca u razvoju od 6 meseci do 2 godine, ali može se pojaviti bilo kada tokom života. Može da se detektuje i na skeletnim ostacima u vidu poroznih lezija.

Često se skorbut povezuje sa moreplovcima koji su dugo vremena provodili na moru ne hraneći se voćem i povrćem koje sadrži vitamin C. Smatra se da je u periodu od 16-18. veka umrlo 2 miliona moreplovaca zbog skorbuta.

Lečenje moreplovaca citrusnim voćem zbog pojave skorbuta i nedostataka vitamina C (foto: U.S. National Library of Medicine)

Ova bolest je, očigledno, stara koliko i čovečanstvo.

Najstariji slučaj skorbuta

Na skeletu deteta starosti godinu dana iz drevnog Egipta uočen je skorbut.

Arheološki projekat Asvan-Kom Ombo, sprovodi se na lokalitetu Nag el-Karmila. Reč je o naselju i nekropoli iz predinastičkog perioda, odnosno kulturi Nakada.

Pored desetak dečijih skeleta, posebno se izdvaja sahrana jednog malog deteta koje je imalo lezije po čitavom telu. One se prema paleopatološkoj literaturi dovode u vezu da skorbutom.

Rezultati antropološke analize objavljeni su u International Journal of Paleopathology.

Patološke promene na skeletnim ostacima deteta su „možda prvi i, do sada, najraniji dijagnostikovani slučaj skorbuta u starom Egiptu“, pišu autori rada.

Kako je beba dobila skorbut?

Postavlja se pitanje kako je beba dobila skorbut? Stare Egipćanke su obično dojile svoju decu ili njihove dojilje su dojile decu do treće godine. Ako majci ovog deteta ili dojiljama nedostaje vitamin C u ishrani, dete bi takođe moglo da razvije skorbut. Budući da se čvrsta hrana uvodi sa 6 meseci, onda vitamin C može da se unese kroz ishranu.

Prikaz žene kako doji dete u starom Egiptu (fOto: British Museum, CC BY 4.0)

U starom Egiptu je bilo dosta namirnica koje su mogle da obezbede neophodan vitamin C u ishrani. Ali postoje i pisani dokazi iz egipatskih medicinskih papirusa za lečenje bolesti koja je skoro sigurno skorbut. Ukoliko su Egipćani prvenstveno jeli meso, mlečne proizvode, ribu i kuvane ili konzervisane biljke, njihova ishrana bi bila prilično niska vitaminom C.

Osim toga, sekundarno stanje kao što je malarija moglo je da utiče na zdravlje deteta. Na taj način dete bi bilo sklonije smanjenju apsorpcija vitamina C.

Naučnici ne mogu tačno da utvrde uzrok smrti deteta. Ali smatraju da „komplikacije izazvane infekcijom, kaheksijom i/ili oštećenjem srca i miokarda, koje se često primećuju u slučajevima skorbuta, mogle su da doprinesu smrti deteta.“

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »