Najstariji slučaj reumatoidnog artritisa zabeležen kod žene koja je živela pre 3.500 godina

Najstariji slučaj reumatoidnog artritisa zabeležen kod žene koja je živela pre 3.500 godina
Iskopavanje grobnice žene koja je obolela od reumatoidnog artritisa pre 3.500 godina (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Reumatoidni artritis uočen je na skeletnim ostacima žene iz drevnog Egipta koja je živela pre 3.500 godina. Ovo je najstariji zabeleženi slučaj.

Arheolozi su otkrili sahranu žene na groblju Šeik Muhamed u Asuanu, u južnom Egiptu tokom arheološkog projekta Asuan-Kom Ombo.

Nakon pregleda skeletnih ostataka uočeno je da su obe strane tela žene (25-30 godina) bile zahvaćene reumatoidnim artritisom: šake, stopala, ramena, laktovi, zglobovi, gležnjevi.

Ovo je prvi zabeleženi slučaj u Egiptu i jedan od najstarijih poznatih slučajeva. Bolest je prvi put definisana oko 1800 godine.

Reumatoidni artritis je hronično inflamatorno autoimuno stanje koga karakterišu bolovi, ukočenost i oticanje zglobova. Prisutan je kod 0,5–1%  odraslih ljudi, starosti između 30-50 godina. Takođe, može oštetiti sluznicu zglobova, kože, očiju, usta, srca i pluća. Može doći do invaliditeta i rane smrti.

Erozivne lezije na zglobovima kostiju žene koji ukazuju na reumatoidni artritis (izvor: International Journal of Paleopathology)

Etiologija ove bolesti ostaje nepoznata. Verovatno na pojavu ove bolesti utiče više faktora, poput genetike, životne sredine, pušenje, izloženost mikorbima, ali i pol osobe. Uglavnom se javlja kod mlađih žena, dok se kod muškaraca bolest manifestuje u starijim godinama. I kod žena je bolest progresivnija.

Primarni cilj projekta Asuan-Kom Ombo jeste da se bolje razume i prouče zdravstveni uslovi koji su pogađali stare Egipćane. Posebno one u nižim srednjim klasama društva i koji su živeli na periferiji drevne egipatske države, kao što je bio slučaj sa onima na krajnjem jugu zemlje.

Budući da su kod žene detektovane erozivne lezije na zglobovima obe strane tela, njoj je sigurno bilo teško da obavlja svakodnevne aktivnosti.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se nastavilo otkrivanje vremenskog i geografskog širenja erozivnih poliartropatija poput reumatoidnog artritisa, dok pokušavamo da razumemo poreklo ovih stanja“, napisali su autori u radu, objavljenom u časopisu International Journal of Paleopathology.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »