Neočekivano otkriće arheologa: pronašli su nove odaje u egipatskoj piramidi Sahurea

Neočekivano otkriće arheologa: pronašli su nove odaje u egipatskoj piramidi Sahurea
Piramida Sahure (izvor: Wikipedia)

Izvanredno otkriće napravili su egipatski arheolozi nakon iskopavanja i restauracije prostorija u piramidi Sahurea. Oni su otkrili nove prostorije, verovatno namenjene za čuvanje kraljevskih pogrebnih predmeta.

Arheološka iskopavanja piramide Sahure u Abusiru sprovodi egipatsko-nemačka arheološka misija, južno od Gize.

Piramida faraona Sahurea predstavlja kompleks piramida u Abusiru i prva je izgrađena piramida na ovoj nekropoli. Sahurea je bio faraon starog Egipta i drugi vladar V dinastije (2465-2325. godine pre nove ere). Njegova vladavina se doživljava kao vladavina ekonomskog i kulturnog prosperiteta.

Faraon Sahurea nije hteo da sledi tradiciju sahranjivanja u kraljevskim nekropolama u Sakari i Gizi, pa je zbog toga njegova piramida izgrađena u Abusiru. Sahurea je bio čukundeda faraonu Keopsu.

Rekonstrukcija piramidalnog kompleksa Sahure u Abusiru (izvor: Wikipedia)

Njegova piramida nije bila velikih dimenzija poput onih piramida u Gizi. Ima visinu samo 50 m. Zato je njegov piramidalni kompleks bio ukrašen sa preko 10.000 m2 fino isklesanih reljefa, od kojih se neki smatraju „neuporedivim u egipatskoj umetnosti“.

Kao što to često biva, unutrašnje odaje piramide su u antici oštetili pljačkaši grobova. Nažalost, to je arheolozima onemogućilo preciznu rekonstrukciju plana piramide ispod zemlje, piše u saopštenju.

Moderne tehnike pomažu za istraživanje i očuvanje drevnih struktura

Projekat restauracije koji je vodio egiptolog dr Mohamed Ismail Khaled sa Odeljenja za egiptologiju na Univerzitetu Julius-Makimilians-Universitat u Vircburgu (JMU) otkrio je niz komora za skladištenje i prolaza. Severni i južni delovi ovih odaja su teško oštećeni, ali se još uvek mogu videti ostaci prvobitnih zidova i delova poda.

Novootkrivene odaje u piramide Sakure (foto: Mohamed Khaled / Uni Würzburg)

Istraživači su koristili 3D lasersko skeniranje sa ZEB Horizon prenosivim LiDAR skenerom. Oni su detaljno mapirali određene spoljašnje delove piramide, ali i unutrašnje poput uskih hodnika i odaja.

Egipatsko-nemačka arheološka misija započela je svoj rad na lokalitetu 2019. godine kroz projekat konzervacije i restauracije piramide faraona Sahurea.

Dobili su podršku Fonda za zadužbinu antikviteta Američkog istraživačkog centra u Egiptu, sa ciljem zaštite unutrašnjih delova piramide Sahure.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »