Nova otkrića u “izgubljenom gradu” u Albaniji

Nova otkrića u “izgubljenom gradu” u Albaniji
foto: Univerzitet u Varšavi

Poljski arheolozi i ove godine istražuju na lokalitetu Bušati, blizu Skadra. Antičko ime ovog grada nije poznat, ali jedna hipoteza je da se tu radi o ruševinama drevne Basanije. Ove godine su došli do novih otkrića i saznanja.

U Bušatiju, u Albaniji, sprovedeno je istraživanje “izgubljenog grada” koji su arheolozi otkrili pre pet godina. To je ogromno područje, u blizini drevnog Skadra, okruženo kiklopskim zidinama. Iako njegovo ime do sada nije utvrđeno, poznato je da je bio značajan urbani centar. O tome svedoče otkriveni odbrambeni zidovi i dve gradske kapije, verovatno iz 4. veka pre nove ere.

Otkriće jedinstvene građevine

Arheolozi sa Univerziteta u Varšavi su ove godine istraživali u misterioznom antičkom gradu u današnjoj Albaniji. Pronašli su ostatke jedinstvene građevine. Smatraju da se radi o građevini u kojoj su se održavali važni politički, ali i verski rituali, piše u saopštenju.

Poljski arheolozi su nedavno završili istraživanja u Crnoj Gori. Prošle godine su iskopavali u Bugarskoj rimsko utvrđenje Novae i otkrili nešto zanimljivo. Ove godine nastavljaju istraživanja. Pročitajte o ranijim iskopavanjima u Albaniji.

Građevina koju su otkrili arheolozi na lokalitetu Bušati (foto: Univerzitet u Varšavi)

Otkrivena građevina, dimenzija 20×11 metara, ugledala je svetlost dana. Sastoji se od tri velike prostorije i dugačkog hodnika. Iako je sačuvana u temelju, podovi su bili u potpunosti očuvani. Arheolozi su uspeli da otkriju brojne artefakte, što im je olakšalo datovanje građevine. Pretpostavlja se da potiče iz 4. veka pre nove ere.

Rezultati ovogodišnjih iskopavanja potvrđuju hipotezu. Oblast je imala i verski karakter. Većina arheoloških nalaza su amfore (uključujući i korintske) i zapanjujući broj skifosa – posuda za piće različitih veličina“, rekao je prof. Pjotr Diček sa Univerziteta u Varšavi.

Arheolozi smatraju da su otkrili prytaneion ili hestiateron, odnosno jednu od javnih građevina u kojoj treba da gori “večna vatra”. „Tu su se održavale važne političke i verske svečanosti“, objasnio je profesor.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »