Iskopavanja u Golubačkoj tvrđavi donela nova otkrića

Iskopavanja u Golubačkoj tvrđavi donela nova otkrića
Golubačka tvrđava (foto: M. Miljević-Đajić)

Arheološka istraživanja podgrađa u Golubačkoj tvrđavi pružila su nova saznanja o životu ljudi iz prošlosti.

Arheolozi iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sproveli su arheološka istraživanja podgrađa na većem delu platoa ispred tvrđave. Dugogodišnjim istraživanjima potvrđeno je da se život na prostoru Golubačke tvrđave odvijao još u praistoriji, pa sve do kraja 19. veka.

Istraživanja podgrađa tvrđave Golubac sprovode se u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” finansiranog uz podršku EU, sredstvima Republike Nemačke od 2014. godine. Pored arheoloških istraživanja, slede i konzervatorski radovi.

Nakon arheoloških istraživanja, arheološki nalazi i objekti iz rimskog i srednjovekovnog perioda postaće deo prezentacije podgrađa Golubačke tvrđave. Uz to ide i obnova hamama i rimske kuće koji su deo prezentacije. Istraživanjima rukovodi Marina Bunardžić, arheolog savetnik iz RZZSK.

Arheološka istraživanja u 2023. godini

Ovogodišnja istraživanja u centralnom delu podgrađa donela su otkriće ostataka nekoliko građevina zidanih od kamena u krečnom vezivu, koje su sigurno datovane i opredeljene kao deo turske Golubačke varoši. Detaljan opis varoši je dao znameniti putopisac Evlija Čelebi.

Takođe je otkriven veliki broj ukopa i podnica privatnih objekata civilnog naselja i jedna srednjovekovna ostava poljoprivrednog alata. Posebno su zanimljive kružne kalotaste peći za pečenje kreča, koje su u nizu ukopavane u kosu padinu uvale, iznad desne obale Dunava. Rađene su u glini od dostupnih rimskih opeka sa pečatima legija IV Flavije i VII Klaudije”, piše u saopštenju.

Arheološka iskopavanja podgrađa Golubačke tvrđave (ustupljena fotografija/N. Miljević)

Kada je Kodža Mahmud paša Anđelović, vezir osmanskog carstva konačno osvojio Golubac 1458. godine, obnovio je tvrđavu. To su dokazali i arheolozi koji su u podgrađu otkrili glinene peći za pravljenje kreča koji se u zidinama nalazi i danas.

Imamo ostatke civilnih kuća sa podnicama od lepa, a imamo i ostatke javnih objekata kao što su zanatske radnje, čajdžinice i sve što je bilo potrebno jednoj varoši”, rekla je Marina za RTS.

Znatan broj arheoloških nalaza svakodnevne upotrebe omogućava datovanje lokaliteta koji se odlikuje vertikalnom i horizontalnom stratigrafijom

Nakon iskopavanja sledi konzervacija pronađenih objekata i izvođenje pristupne pešačke staze do ulaza u tvrđavu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »