Nova saznanja o misterioznoj smrti ledenog čoveka Ecija

Nova saznanja o misterioznoj smrti ledenog čoveka Ecija
Rekonstrukcija ledenog čoveka Ecija u muzeju ( rekonstrukcija: Alfons & Adrie Kennis © South Tyrol Museum of Archaeology/Ochsenreiter)

Kako je umro ledeni čovek Eci dugo se raspravlja. Nova istraživanja su dovela i do novih saznanja o misterioznoj smrti najpoznatije mumije na svetu.

Jedna od najstarijih i najbolje očuvanih mumija na svetu jeste zaleđena mumija stara 5.300 godina po imenu Eci. Reč je o prirodnoj očuvanoj mumiji. Nakon više od 30 godina od senzacionalnog otkrića u Alpima ova mumija ne prestaje da iznenađuje naučnike.

Nedavno je objavljena studija u časopisu The Holocene koja je dala nove informacije o smrti ledenog čoveka Ecija. Studiju je sproveo istraživački tim iz Norveške, Švajcarske i Austrije, piše OEAW.

Ecijeva mumija je bila, i još uvek je, neprocenjiiv nalaz za nauku. Dva planinara su slučajno naletetla na mumiju u glečeru blizu italijansko-austrijske granice 1991. godine.

Novo objašnjenje o tome kako se Eci očuvao

Prvo pitanje koje je mučilo naučnike jeste kako su mumija i artefakti mogli da prežive tako dugo. Austrijski arheolog Konrad Spindler dao je originalno objašnjenje za ovo. Po njegovom mišljenju, Eci pobegao na prevoj sa oštećenom opremom i pao, a zatim se smrznuo u jami bez snega gde su pronađeni njegovi ostaci. Telo i artefakti sa njim su brzo prekriveni ledom i ostali su pod pokretnim glečerom sve dok se nalazi nisu ponovo otopili 1991. godine.

Tobolac sa strelama pronađen zajedno sa Ecijem (foto: G. Patzelt)

Očuvanje tela mumije se takođe koristi kao dokaz za nagli pad temperature u to vreme.

Kada je otkriven, Eci je bio iznenađujuće i izvanredno otkriće, iz kojeg smo naučili mnogo o istoriji ljudi na visokim planinama. Danas možemo mnogo naučiti o klimatskim promenama iz nalaza“, kaže Andrea Fišer, glaciolog u Institut za interdisciplinarna planinska istraživanja Austrijske akademije nauka. Međutim, 31 godinu kasnije, Fišer i njene kolege dolaze do novih zaključaka u vezi sa okolnostima nalaza i klimatskim promenama.

Eci nije promrzo na smrt

Najvažniji nalazi nove studije – Eci je umro u snegu u rano proleće ili leto, a ne u jesen. Mumija i artefakti su se kasnije istopili u bazenu u kojem je pronađen. Dakle, nije tamo umro. Eci i njegovi artefakti su više puta otkrivani procesima topljenja tokom 1.500 godina nakon njegove smrti, a možda čak i kasnije. Suprotno prethodnim pretpostavkama, on nije odmah i trajno zatrpan pod ledom.

Novo istraživanje takođe sugeriše da je šteta na Ecijevim artefaktima slična onoj pronađenoj na drugim arheološkim nalazištima nakon ledenog doba. To znači da su tragovi na artefaktima verovatno nastali zbog prirodnih procesa na lokaciji, a ne zbog sukoba ili tuče.

Istorija leda na tom lokalitetu pokazuje da je, suprotno onome što naučna literatura tvrdi, malo verovatno da se glečer tamo preselio nakon Ecijeve smrti. Štaviše, nema jasnih dokaza o iznenadnom i drastičnom zahlađenju klime u vreme Ecijeve smrti.

Sada bolje razumemo kako ledena polja na velikim visinama utiču na arheološka nalazišta i nalaze“, kaže glaciolog Fišer. Od otkrića Ecija početkom 1990-ih, i glacijalna arheologija i znanje o glacijalima na mestima pronalaska značajno su se razvili.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »