Kako se lečio Ledeni čovek-Eci najpoznatija Alpska mumija

Kako se lečio Ledeni čovek-Eci najpoznatija Alpska mumija
Naučnici analiziraju Ecijeve ostatke (foto: EURAC/MARION LAFOGLER)

Ledeni čovek-Eci je najpoznatija, prirodno očuvana, Alpska mumija na svetu. Poznatiji je i po brojnim tetovažama koje su se očuvale na njegovoj koži. Od njegovog otkrića brojne analize su urađene kako bi se dobio detaljan u uvid u njegovo zdravlje. Međutim, najmanje se zna o mogućim oblicima nege i lečenja tokom bakarnog doba u severnoj Italiji. Detaljnim pregledom njegovog tela i njegove opreme, naučnici su mogli da saznaju kako su se drevni ljudi lečili u vreme Ledenog čoveka.

Jedan od pristupa za testiranje hipoteze o oblicima lečenja, jeste na osnovu pregleda tetovaža na telu mumije. U nekim studijama verovalo se da su tetovaže primenjene kao vrsta lečenja bola u donjem delu leđa i degenerativnih oboljenja zglobova kolena, kuka i zgloba ruku. Međutim, u drugim studijama njegove tetovaže povezane su sa ranim oblikom akupunkture.

Upotreba biljaka u lečenju

Naučnici su dalje posmatrali njegove različite zdravstvene probleme, degenerativne bolesti zglobova, gastrointestinalne probleme i kalcifikaciju arterija i uporedili ih sa lokacijom i brojem tetovaža. Sve to zajedno sa pronalaskom medicinski efikasnih gljiva i biljaka, kao što su brezova guba ili brezin kopitnjak (Piptoporus betulinus-gljiva) u njegovoj opremi i crevima, navode da su nega i lečenje već bili uobičajeni u vreme Ledenog čoveka.

Piptoporus betulinus-gljiva iz njegove torbe (foto: South Tyrol Museum of Archaeology)

Do danas, najčešća diskusija o potencijalnoj zdravstvenoj nezi ili lečenju se vrtela se oko funkcija njegovih tetovaža i mikro i makrobotaničkih analiza gastrointestinalnog sadržaja.

Vrlo malo naučnih studija o Ledenom čoveku govorilo je o tome u kojoj meri su primećene povrede, degenerativne bolesti i gastrointestinalni problemi mogli biti simptomatski. Odnosno da su dovodili do bola ili nelagodnosti.

Ledeni čovek je imao zdravstvene probleme

Ipak, sumnjalo se da su ostaci njegove opreme korišćeni u medicinske svrhe, kao što je brezova guba, Piptoporus betulinus. Tokom paleobotaničkog istraživanja crevnih uzoraka, identifikovano je nekoliko biljnih polena i ostataka kojima su pripisana lekovita svojstva, kao što je paprat (Pteridium akuilinum). Međutim, ne može se isključiti da su takve biljke korišćene kao zaštita (omot) za hranu i da su slučajno progutane.

Zna se da je Ledeni čovek patio od raznih patoloških stanja, kao što su izlečene povrede, degenerativne bolesti i problemi sa probavom koji bi zahtevali lečenje ili negu kako bi se oporavio i nastavio sa životnim stilom koji je zahtevao opsežno hodanje po alpskom terenu.

Iako je teško ili gotovo nemoguće saznati da li je, i ako jeste, u kojoj meri, Ledeni čovek uopšte patio od bola, čini se vrlo verovatnim da je doživeo bar neke periode bola ili nelagodnosti.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Paleopathology

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »