Novo arheološko otkriće-nekropola iz gvozdenog doba (Paraćin)

Novo arheološko otkriće-nekropola iz gvozdenog doba (Paraćin)

U naselju Gloždak u Paraćinu već drugi put u poslednje dve godine rade se zaštitna iskopavanja na arheološkom lokalitetu iz mlađeg gvozdenog doba. Radovi će trajati dva meseca, a finansira ih, prema zakonu o kulturnim dobrima, investitor koji je na toj parceli planirao izgradnju megamarketa.

Na manje od dva metra dubine bageri su pripremajući teren za izgradnju objekta naišli na nekropolu iz mlađeg gvozdenog i poznog bronzanog doba.

Na ovom lokalitetu prvi put su 60-tih godina prošlog veka iskopavanja obavili Milutin i Draga Garašanin koji su na osnovu nalaza i definisali Paraćinsku kulturnu grupu.

Istraživanja tada nisu završena, a na tom prostoru izgrađeno je celo naselje. Sada arheolozi rade na površini od jednog hektara.

„U pitanju je mlađe gvozdeno doba, prvi vek nove ere, to je početak romanizacije, susret Rimljana sa autohtonim stanovništvom, pored tog sloja pronašli smo još jedan sloj, sloj poznog bronzanog doba čija je starost otprilike 1.300 godina pre nove ere”, rekao je Branislav Stojanović, direktor Muzeja u Paraćinu.

Branislav Stojanović, direktor Muzeja u Paraćinu

Malo je prostora na teritoriji Paraćina gde je još uvek moguće obaviti arheološka istraživanja tako bitna za saznanje o ljudima koji su tu živeli u prvom veku pre nove ere.

„Borimo da sačuvamo sve podatke koji su preostali jer ih je grad vremenom uništavao, a muzej do 1978. godine nije ni postojao. Nama se ovo uklapa u projekat koji naš muzej sprovodi a to je ‘Arheološko blago Paraćina'”, istakla je Vesna Vučković viši kustos muzeja u Paraćinu.

Stručnjaci muzeja iz Paraćina i Jagodine kao i sa Arheološkog instituta u Beogradu materijal sa lokaliteta Gloždak pažljivo obrađuju i dokumentuju, a kada ceo projekat bude gotov biće dostupan kao izložba građanima.

Izvor: RTS Magazin

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »