Otkrivena je srednjovekovna crkva na obroncima Ostrovice

Otkrivena je srednjovekovna crkva na obroncima Ostrovice

 5,009 

Na obroncima Ostrovice (Rudnik) prilikom arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovne crkve. U pitanju je jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom, približnih dimenzija 11,5 x 6,5 m.

Započeto je čišćenje južnog zida i oltarskog prostora. U sloju šuta je pronađeno dosta fragmenata fresaka kojima je crkva bila živopisana.

Ostaci crkve

Oko nje je formirana nekropola koja svedoči o kontinuiranom sahranjivanju. Pokretni arheološki materijal se poklapa sa istorijskim podacima o korišćenju tvrđave i njenog podgrađa u XIV-XV veku.

Fragmenti fresaka iz crkve

Ostrvica je bila jedno od prirodno najbolje zaštićenih utvrđenja. Verovatno je bila uključena u sistem odbrane severne srpske granice još od vremena Stefana Nemanje. Blizina komunikacija i rudarskog centra, i jaki bedemi grada, doprineli su razvoju civilnog naselja u njegovom podnožju. Rudnički kraj i Ostrvica zauzeti su od strane Turaka 1458. godine i njihova vojna posada je odmah smeštena u tvrđavu. Sudbina crkve koja je pratila život hrišćanskog stanovništva ovog kraja biće razrešena u nastavku istraživanja.

Istraživanja se obavljaju na imanju porodice Vujić. Finansirana su sredstvima Ministarstva kulture. Arheološku ekipu, koja već dvanaestu godinu istražuje na Rudniku, čine dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić.

Izvor vesti:  FB stranica Muzeja Rudničko-takovskog kraja

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Otkrivena je srednjovekovna crkva na obroncima Ostrovice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ