Otkrivena je srednjovekovna crkva na obroncima Ostrovice

Otkrivena je srednjovekovna crkva na obroncima Ostrovice
Ostrvica (izvor: Wikipedia)

Na obroncima Ostrovice (Rudnik) prilikom arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovne crkve. U pitanju je jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom, približnih dimenzija 11,5 x 6,5 m.

Započeto je čišćenje južnog zida i oltarskog prostora. U sloju šuta je pronađeno dosta fragmenata fresaka kojima je crkva bila živopisana, piše na FB stranici Muzeja Rudničko-takovskog kraja

Ostaci crkve (foto: Muzej RTK)

Oko nje je formirana nekropola koja svedoči o kontinuiranom sahranjivanju. Pokretni arheološki materijal se poklapa sa istorijskim podacima o korišćenju tvrđave i njenog podgrađa u 14-15. veku.

Ostrvica je bila jedno od prirodno najbolje zaštićenih utvrđenja. Verovatno je bila uključena u sistem odbrane severne srpske granice još od vremena Stefana Nemanje. Blizina komunikacija i rudarskog centra, i jaki bedemi grada, doprineli su razvoju civilnog naselja u njegovom podnožju. Rudnički kraj i Ostrvica zauzeti su od strane Turaka 1458. godine i njihova vojna posada je odmah smeštena u tvrđavu.

Sudbina crkve koja je pratila život hrišćanskog stanovništva ovog kraja biće razrešena u nastavku istraživanja.

Fragmenti fresaka iz crkve (foto: Muzej RTK)

Istraživanja se obavljaju na imanju porodice Vujić. Finansirana su sredstvima Ministarstva kulture. Arheološku ekipu, koja već dvanaestu godinu istražuje na Rudniku, čine doc. dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »