Novo otkriće u Pompeji-gospodar i sluga stradali u erupciji vulkana Vezuv

Novo otkriće u Pompeji-gospodar i sluga stradali u  erupciji vulkana Vezuv

 3,929 

Arheolozi su otkrili ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji koja je uništila drevni antički grad Pompeju pre skoro 2,000 godina.

Jedan je verovatno imao visoki status u društvu, a drugi je bio njegov rob, naveli su zvaničnici arheološkog parka Pompeja.

Masimo Osana, direktor arheološkog parka Pompeja, najavio je otkriće ostataka dvojice muškaraca koji su ležali jedan blizu drugog u hodniku vile na periferiji drevnog grada.

“Pre tri godine, u štali u istoj vili otkriveni su ostaci tri upregnuta konja”- dodao je on.

Povezane vesti:

“Procenjuje se da je mlađi od dvojice muškaraca bio u dobi od 18 do 25 godina u vreme smrti. Imao je nekoliko nabijenih pršljenova, što sugeriše da je nosio teške terete i da je možda bio fizički radnik ili rob. Gipsani otisci otisaka koje su tela ostavila u pepelu ukazuju na to da je nosio naboranu tuniku”.

Gospodar i sluga stradali erupcijom vulkana Vezuv

“Drugi muškarac, koji je takođe nosio tuniku, znatno kvalitetniju, bio je između 30 i 40 godina. Njegove kosti su robusnije i bez tragova fizičkog napora” -objasnili su istraživači.

Ova dvojica su možda bili gospodar i rob koji su pokušali da izbegnu erupciju planine Vezuv, ali ih je sutradan ubila eksplozija.

„To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke”.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

3 thoughts on “Novo otkriće u Pompeji-gospodar i sluga stradali u erupciji vulkana Vezuv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ