Soba za robove u Pompeji

Soba za robove u Pompeji
Soba za robove u Pompeji (foto: Arheološki park Pompeja)

Najnovije otkriće u Pompeji jeste soba koju su koristili robovi koji su radili u vili Civita Giuliana. Vila se proučava od 2017. godine, gde su prethodna iskopavanja otkrila nekoliko soba, odaje za slugu i ceremonijalnu kočiju i štalu sa upregnutim konjima.

U najnovijoj seriji iskopavanja Arheološkog parka Pompeja, arheolozi su pronašli prostoriju u blizini mesta gde je otkrivena ceremonijalna kočija. Veruje se da je skroman smeštaj robova koji su obavljali svakodnevni rad u rimskoj vili, uključujući održavanje i pripremu kočije.

Gipsani kalupi pomogli istraživačima

Uz pomoć gipsanih kalupa, istraživači su u prostoriji identifikovali krevete napravljene od grubo obrađenih drvenih dasaka, sa bazama od užadi koje su vidljive zakopane u cinerit (vulkanski tuf) od erupcije. U vulkanskom tufu je sačuvana i osovina kočije, i tragovi platnenih ćebadi na krevetima, kao i nekoliko ličnih predmeta poput osam amfora, keramičkih posuda i odajnih lonaca.

Soba za robova (foto: Arheološki park Pompeja)

Ovo otkriće pruža izvanredan pogled na deo antičkog sveta koji inače ostaje u mraku. Soba robova pruža veoma redak uvid u svakodnevni život robova. Zahvaljujući izuzetnom stanju prostorije i mogućnosti izrade gipsanih odlivaka kreveta i drugih predmeta od kvarljivih materijala koji su ostavili trag u pepelu koji je prekrivao antičke građevine.

Pored toga što je prostorija služila kao spavaonica za grupu robova, možda čak za malu porodicu, na šta ukazuje mali dečiji krevetić. Soba je služilla i kao ostava, o čemu svedoči osam amfora naguranih u uglove ostavljenih slobodnih za ovu svrhu. Veličina prostorije bila je 16 kvadratnih metara, iako mala, njena funkcija bila je višestruka.

Antička Pompeja

Pompeja je bila veoma uspešan i napredan grad pre nego što ga je uništila erupcija vulkana Vezuv 79. godine. Ova prirodna katastrofa zabeležena je kao jedna od najvećih u ljudskoj istoriji, a vulkanska erupcija ubila je preko 2,000 ljudi i životinja koje su se tu našle. Vulkanski pepeo koji je prekrio grad, doveo je do toga da vreme za njegove stanovnike stane, a arheolozima je pružilo obilje podataka o životu antičkih ljudi. Ruševine u Pompeji su prvi put otkrivene u XVI veku, ali su iskopavanja počela tek 1748. godine. Pompeja je jedno od najposećenijih i najduže iskopavanih arheoloških nalazišta na svetu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »