Otisci stopala bebe ostali su sačuvani nakon 1300 godina

Otisci stopala bebe ostali su sačuvani nakon 1300 godina
Hram Atine u Asosu (Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Pre 1300 godina beba je stala na ciglu od terakote koja je bila deo peći za pečenje hleba i tako ostavila svoje otiske stopala. Beba je možda tek počela da hoda i napravila je samo dva koraka, a potom ju je starija osoba uhvatila i podigla.

Otisci stopala bebe pronađeni su 2019. godine tokom istraživanja drevnog grada Asosa u zapadnoj Turskoj.

Asos je prvi put naseljen tokom bronzanog doba. Najraniji grobovi potiču iz sredine 7. veka pre nove ere. U helenističko i rimsko doba Asos je bio poznat po svojim proizvodima, posebnim sarkofazima, koji su se prodavali širom Mediterana. Njihova posebnost je bila u tome da su se tela pokojnika u sarkofazima jako brzo raspadala.

Tokom iskopavanja Asosa, arheolozi su pronašli roštilj i razne vrste kuhinjskog pribora, piše Arkeonews. Na njihovo iznenađenje pojavili su se i otisci malih stopala na pečenoj cigli.

Otisci stopala bebe (foto: FUNUČ)

Rukovodilac iskopavanja Asosa, sa Fakulteta umetnosti i nauke Univerziteta Čanakale, prof. dr Nuretin Arslan, rekao je: „Postoje ukrasi na ciglama od terakote koje se koriste na podu ognjišta. Ali osim ovih ukrasa, postoje tragovi koje je ostavilo malo dete. Procenjujemo da ima 1-1,5 godinu. Ovo dete je napravilo 2 koraka. Osim detetovih stopala, pas ili mačka su isto ostavili tragove”.

Arheolozi veruju da je malo dete nagazilo ciglu koja se sušila za proizvodnju peći za hleb. Odmah zatim je bebu podigao neko odrastao da ne bi izgorela svoja stopala. To se vidi na osnovu ostavljenih tragova, gde je prvi otisak stopala bio veoma dubok, a potom je sledeći bio plići jer je dete naglo sklonjeno sa pečene cigle.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »