Otkriven korintski šlem u grobu ratnika u Rusiji

Otkriven korintski šlem u grobu ratnika u Rusiji
Korintski šlem otkriven u Rusiji u grobu ratnika (foto: Arheološki institut, Ruska akademija nauka)

Ruski arheolozi otkrili su grob ratnika sa grčkim bronzanim šlemom korintskog tipa. Ovo su retki šlemovi, a pronalaze se u grobovima plemenitih ratnika.

Šlemovi su prilično redak nalaz i pronalaze se uglavnom u grobovima plemenitih ratnika. Korintski šlem otkrili su ruski arheolozi sa Instituta za arheologiju Ruske akademije nauka 2018. godine, piše u saopštenju.

Arheološka iskopavanja sprovedena su na Tamanskom poluostrvu kada su arheolozi iskopali grob ratnika iz 5. veka pre nove ere. U grobu je sa ratnikom bio pohranjem grčki bronzani šlem, korinskog tipa. Takve šlemove nosili su ratnici za vreme klasične Grčke. Ovo je prvo takvo otkriće u regionu severnog Crnog mora.

U grčkim gradovima severnog Crnog mora takvi šlemovi nikada ranije nisu viđeni“, rekao je vođa ekspedicije Roman Mimohod.

Arheološka iskopavanja na Tamanskom poluostrvu

Ekspedicija Instituta za arheologiju u Sočiju, koju vodi Mimohod, već treću godinu iskopava nekropolu Volna-1, jugozapadnom delu Tamansko poluostrvo. Ovo naselje je nastalo u kasnom bronzanom dobu i bilo je prilično veliko za svoje vreme. Od 6. veka pre nove ere do druge četvrtine 4. veka pre nove ere, tokom kolonizacije Severnog Crnog mora postojao je grčki polis. Tokom rada ekspedicije istraženo je više od 600 sahrana stanovnika.

Sahrana ratnika-konjanika (foto: Arheološki institut, Ruska akademija nauka)

Arheolozi su otkrili sahrane konjanika ratnika koji se razlikuju od onih ranije pronađenih. U grobnicama koje se nalaze na spoljnoj strani nekropole leže ratnici sa oružjem, a pored njih leže zauzdani konji. U pojedinim grobovima na posudama su grafiti sa grčkim imenima. Sahrane su imale isti pogrebni obred i datuju se u isto vreme. Pretpostavlja se da u sahrane obavljene u treću četvrtinu i početak poslednje četvrtine 5. veka pre nove ere.

Korintski šlem, simbol klasične Grčke

Međutim, najzanimljiviji nalaz bio je šlem korintskog tipa pronađen u jednom od grobova. Ova vrsta šlema se pojavila u Grčkoj već u 6. veku pre nove ere. I aktivno je korišćena do druge četvrtine 5. veka pre nove ere. Korintski šlem postao je jedan od simbola antičke Grčke klasičnog perioda. Ovi šlemovi su prikazani na grčkim vazama, na statui Atine, kod hoplitskih ratnika sa reljefa Partenona i na glavi Perikla.

Grčki bronzani šlem korintskog tipa (foto: Arheološki institut, Ruska akademija nauka)

U početku su takvi šlemovi potpuno pokrivali glavu i izgledali su kao kanta sa prorezima za oči. Šlem je u potpunosti štitio glavu, ali je ograničavao pogled sa strane. Zbog toga se veruje da su se ratnici u takvim šlemovima, po pravilu, borili u falangi i da ratnik nije morao da prati kretanje neprijatelja sa strane.

Kasnije su počeli da se prave šlemovi tako da je ratnik imao priliku da podigne šlem i pomeri ga nazad. Skoro svi razvijeni tipovi šlemova su imali ovu sposobnost. Vrh šlema je često bio ukrašen češljem od konjske dlake. Istovremeno, postojale su i druge, otvorene vrste šlemova.

Roman Mimohod veruje da otkriveni šlem grčkog ratnika koji je poginuo u borbi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »