Ilirski šlemovi u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Ilirski šlemovi u Muzeju Hercegovine u Trebinju
Ilirski šlemovi na izložbi u Muzeju Hercegovine u Trebinju (foto: FB MHT)

Muzej Hercegovine u Trebinju čuva fenomenalnu kolekciju od 5 ilirskih šlemova koji su pronađeni u Kačnju.

Ove godine je Muzej Hercegovine u Trebinju navršio 70 godina rada i postojanja. Za ovu svečanu priliku su zaposleni u muzeju izabrali 70 predmeta iz zbirki muzeja za izložbu. Među njima su i poznati ilirski šlemovi iz Kačnja, opština Bileća. Arheološkim istraživanjima pronađeno ih je 6. Međutim, jedan šlem je bio u fragmentima. Danas je u Muzeju Hercegovine izloženo 5 ilirskih šlemova

Ilirski šlemovi potiču iz gvozdenog doba i datovani su u 5. vek pre nove ere. Oni su izrađivani u tom periodu i upotrebljavani i kasnije.

Ilirski šlemovi iz Kačnja (izvor: Muzej Hercegovine Trebinje)

Pet bronzanih šlemova iz Kačnja spadaju u tip tzv. ilirskih šlemova. Četiri šlema su sastavljena iz sačuvanih delova. Tri šlema su izrađena za normalnu glavu okruglog oblika, dok je četvrti rađen za duguljastu i gore široku glavu. Ovaj šlem ima paragnatide koje su bliže jedna drugoj, nego kod ostalih šlemova.

Pretpostavlja se da su kacige izrađivane po meri tj. prema obliku lobanje. Zbog toga, a i zbog srazmerno velikog broja šlemova, može se pretpostaviti da nisu bili uvoženi iz dalekih krajeva. Već da su, verovatno, proizvod neke lokalne radionice ili proizvod putujućih majstora.

Antropološkom analizom, koju je radio pokojni profesor Živko Mikić, otkriveno je da je u ovoj grobnici sahranjeno 11 individua, u dužem vremenskom periodu. Među odraslima bilo je i jedno dete sahranjeno.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »