Arheološka istraživanja ranovizantijskog utvrđenja Gradina na Jelici

Arheološka istraživanja ranovizantijskog utvrđenja Gradina na Jelici
Rekonstrukcija Gradine na Jelici na osnovu situacionog plana iz 2009. godine (Милинковић 2017, сл. 13)

Nastavljena su arheološka iskopavanja na Gradini na Jelici, a arheolozi su došli do zanimljivih otkrića. Ranovizantijsko utvrđenje Gradina na Jelici je značajan arheološki lokalitet iz 6. i 7. veka.

Arheološka istraživanja lokaliteta Gradina na Jelici započeo je prof. dr Mihailo Milinković 1984. godine. Više od 30 godina je rukovodio istraživanjima objavivši više radova i knjiga. Iskopavanja Gradine na Jelici i danas se sprovode.

Decenijska arheološka istraživanja donela su bogata saznanja o životu ljudi u ovom utvrđenom gradu.

Gradina na Jelici

Gradina se nalazi u Dragačevu, blizu Čačka, na planini Jelici na 846 m nadmorske visine. Reč je o višeslojnom lokalitetu na kome su uočene faze naseljavanja od praistorije (bakarno doba 2.500 g.p.n.e.), iz ranovizantijskog perioda (6-7. vek) i iz ranosrednjovekovnog perioda (8-9. vek) – slovensko naselje.

Najviše nalaza i najbolje očuvana arhitektura potiče iz vremena rane Vizantije. Odnosno iz vremena vladavine cara Justinijana I (527-565) i njegovih naslednika. U ovom utvrđenom ranovizantijskom gradu, koji se prostirao na 20 ha, otkriveno je pet crkava (A-D) sa više zidanih grobnica, nekoliko građevina različitih namena i nekropola.

1. Situacion plan lokaliteta 2016. (Булатовић 2017, сл. 6), 2. Situacioni plan Gornjeg grada 2016. (Милинковић 2017, сл. 12).
Radovi u 2022. godini sprovedeni su između objekta X i severnog bedema, kao i na prostoru objekta VI

Istražene su rezdencijalne građevine, zgrade mešane namene, radionice i skladišta. U građenju je korišćen kamen, sa ili bez malternog veziva“, rekao je prof. dr Mihailo Milinković za “Sve o arheologiji”.

Zanimljiva otkrića na lokalitetu

Među posebnim bazilikama izdvaja se bazilika „C“ koja je u osnovi imala krstoobraznu krstionicu i bila je fresko-dekorisana.

Zanimljivo je to da su na ovom lokalitetu (bazilike A i B) pronađene dve sahrane deteta, a na njihovim lobanjama je primećena veštačka deformacija lobanje. Ovo je jedan od indikatora koji ukazuje i na prisustvo Germana na Gradini, pored nalaza u vidu odevenih predmeta i grnčarije koji se njima pripisuju.

Nastavak istraživanja na Gradini

Arheološka istraživanja koja su prekinuta 2019. ove godine su nastavljena na Gradini na Jelici. Njih danas sprovodi Arheološki institut i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Ovogodišnja iskopavanja sprovedena su u Gornjem gradu, između objekta X i severnog bedema, gde su bili planirani konzervatorski radovi. Takođe je istražena i prostorija “f” u objektu VI koji se nalazi sa spoljne strane severnog bedema ili u severnom podgrađu. Reč je o velikoj građevini sa granarijumom (žitnicom). Takođe, sprovodi se konzervacija i ovog objekta.

Iskopa unutar prostorije “f” objekta VI (ustupio: prof. dr M. Milinković)

Arheološkim istraživanjima oko objekta X i severnog bedema primećeni su tragovi gorenja u vidu sloja gareži. Profesor dr Milinković je i sa ranijim istraživanjima potvrdio da se na čitavom prostoru Gradine dogodio požar. I da se život u ovom ranovizantijskom utvrđenju završio, verovatno, nasilno i brzo.

Arheološki nalazi

Kao i na svakom arheološkom lokalitetu, i ovde ima najviše grnčarije. Potom predmeta od metala i stakla. Na Gradini su česti ulomci prozorskih okana, ali i delovi staklenih posuda.

Sa novijim istraživanjima pronađene su naušnice, fibule za odeću, češalj od roga životinje, alati i oružje. Pronađena je gvozdena strela sa tulcem za nasađivanje i odlomljenim vrhom.

Deo češlja od roga i naušnica (ustupio: prof. dr M. Milinković)

Takođe su pronađeni delovi lamelarnog oklopa-lamele. Do istog otkrića delova oklopa arheolozi su došli i 2013. godine.

Delovi lamelarnog oklopa otkriveni 2013. godine (Милинковић 2017, кат. бр. 403)

Reč je o oklopu sastavljenom od međusobno povezanih gvozdenih pločica, prestižnoj opremi ratnika, koja svoje analogije, primera radi, ima u Bokhondongu, u Južnoj Koreji. Po svemu sudeći, na Jelici su uz brojne delove oklopa pronađeni i ostaci šlema, izrađenog u istoj tehnici. Takvi nalazi su retki“, objasnio je profesor.

Za sve otkrivene pokretne nalaze sledi detaljna analiza, njihova obrada i na kraju publikacija.

Konzervirani objekti V i VIII u Gornjem gradu (ustupio: prof. dr M. Milinković)

Na Gradini su i ove godine sprovedeni arhitektonski konzervatorski radovi, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, u sklopu posebnog projekta pri Ministarstvu kulture i informisanja. Ovi su radovi značajni, obzirom da na teritoriji opštine Lučani, na kojoj se Gradina nalazi, nema sličnih spomenika, i da se zahvaljujući njima stiču uslovi za realizaciju ideje o arheološkom parku na ovom dominantnom mestu sa nenarušenom prirodom, blizu važnih saobraćajnih komunikacija”, istakao je prof. dr Milinković

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »