Otkriveno lice Velikog faraona Ramzesa II

Otkriveno lice Velikog faraona Ramzesa II
Rekonstrukcija Ramzesa II sa 45 i sa 90 godina (foto: Liverpool John Moores University )

Istraživači su rekonstruisali lice faraona Ramzesa II. Ramzes II je bio najveći i najmoćniji egipatski kralj tokom Novog kraljevstva.

Njegovo lice je otkriveno po prvi put zahvaljujući radu istraživača Face Lab na Univerzitetu Džon Murs u Liverpulu. Oni su sarađivali sa egiptolozima prilikom rekonstrukcije lica Ramzesa II.

Tim koji je predvodila profesorka Kerolin Vilkinson i Univerzitet u Kairu rekonstruisali su kako bi faraon izgledao sa 45 i sa 90 godina kada je umro.

Tim Face Lab-a je radio sa Sahar Salim, stručnjakom za mumije i profesorom radiologije na izradi dva prikaza lica. Oni su koristili podatke CT skena, fotografije i istorijske podatke o faraonu.

Na rekonstrukciji lica faraona Ramzesa radili su tri meseca. Pregledom lobanje mogli su da uoče neke najistaknutije karakteristične detalje poput široke nosne kosti.

Ko je bio Ramzes II?

Ramzes II (1303-1213) je verovatno bio najveći i najmoćniji egipatski kralj tokom perioda Novog kraljevstva. Vladao je od 1279. do 1212. godine pre nove ere. Njegova grobnica je otkrivena 1881. godine, ali je bio premešeten u drugoj zbog pljačkaša. Njegovi sveštenici su sve to zabeležili na linenom zavoju mumije. Danas je sadržaj grobnice, u kojoj je bio sahranjen, izložen u Državnom muzeju egipatske civilizacije.

Najpoznatija bitka u istoriji jeste bitka kod Kadeša gde se Ramzes suprostavio Hetitima. Ishod je bio nerešen. Bitka je završena mirovnim sporazumom.

Ramzes II drži svoje neprijatelje za kosu, hram u Memfisu (izvor: Wikipedia)

Pored ratova sa Hetitima i Libijcima, poznat je po svojim obimnim građevinskim projektima i po mnogim kolosalnim statuama pronađenim širom Egipta. Njegova vladavina je druga najduža u Egipatskoj istoriji.

Ramzes II se obično povezuje sa figurom koja je bila na vlasti tokom biblijske Knjige Izlaska ili Druge knjige Mojsijeve. Ona priča priču o Izraelcima koji su napustili Egipat nakon godina ropstva, pod Mojsijevim vođstvom. Vladavina Ramzesa II označila je poslednji vrhunac egipatske carske moći.

Pasoš za Velikog faraona

Egiptolozi koji su posetili njegovu grobnicu 1974. godine primetili su da se stanje mumije naglo pogoršavalo. Zbog toga su je 1975. godine odvezli u Pariz na pregled. Ramzesu II je izdat egipatski pasoš u kojem je njegovo zanimanje navedeno kao “Kralj (pokojni)”.

Pasoš Ramzesa II (izvor: madainproject.com)

Mumija je primljena na aerodromu Pariz–Le Burže sa punim vojnim počastima koje priliče kralju. Mumiju je takođe forenzički ispitao profesor Pierre-Fernand Cekladi, glavni forenzičar u Laboratoriji za identifikaciju zločina u Parizu. Profesor Cekaldi je utvrdio da: „Kosa, zapanjujuće očuvana, pokazala je neke komplementarne podatke—posebno o pigmentaciji: Ramzes II je bio „cimnotriche leucoderma“ crvenokos.“

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »