Otvaranje izložbe „Jedna slika tamne strane rimske istorije Skupi – masovna grobnica“ u Narodnom muzeju

Otvaranje izložbe „Jedna slika tamne strane rimske istorije Skupi – masovna grobnica“ u Narodnom muzeju

Gostujuća izložba „Jedna slika tamne strane rimske istorije Skupi – masovna grobnica“ biće predstavljena javnosti u Narodnom muzeju.

U  Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije 4. jula sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba „Jedna slika tamne strane rimske istorije Skupi – masovna grobnica“. Reč je o jednom izuzetnom i neverovatnom otkriću arheologa iz Makedonije.

U Narodnom muzeju Srbije posetioci će moći da vide multimedijalni prikaz masovne grobnice otkrivene na jugoistočnoj nekropoli Skupi. Skupi je bio najveći rimski grad u Republici Severnoj Makedoniji. Takođe, jedini sa statusom kolonije, a istovremeno i jedan od najvećih rimskih gradova na Balkanu.

Istraživanje grobnice sa masovnom sahranom i realizacija izložbe rezultat je sveobuhvatnog rada multidisciplinarnog tima iz Muzeja grada Skoplja, Arheološkog muzeja Makedonije i Instituta za sudsku medicinu, kriminologiju i medicinsku stomatologiju. Zbog paralelne primene arheologije, fizičke i forenzičke antropologije, nevedeno istraživanje predstavlja pionirski poduhvat na našim prostorima.

Ukratko o masovnoj grobnici iz rimskog perioda

Naime, reč je o mračnom otkriću, odnosno masovnoj grobnici sa oko dvesta sahranjenih pokojnika. Oni su stradali u sukobu koji se dogodio toko 3. ili početkom 4. veka. Pokojnici su bili gusto zbijeni, odnosno pohranjeni u rovu nepravilnog oblika.

Rezultati antropoloških i forenzičko-antropoloških analiza su pokazali da se radi o muškarcima (16-60 godina) koji su nasilno bili usmrćeni. Značajan broj osoba je nastradao odrubljivanjem glave.

Masovna grobnica sa oko 200 sahranjenih pokojnika koji su umrli nasilnom smrću usled sukoba koji se dogodio pre 1700 godina (foto postera: M. Miljević-Đajić)

Uočene povrede uglavnom su se nalazile na lobanjama, prvim vratim pršljenovima i na donjim vilicama. Teške fizičke aktivnosti ogledale su se u vidu „marš fraktura“ na prstima stopala, Šmorlovih defekta na telima kičmenih pršljenova ili skolioze na pršljenovima (kriva kičma.) Brojnost traumatskih povreda ukazuje na nasilje, a pojava preloma stopala javlja se od napornog vežbanja i dugog marširanja. Dok je kriva kičma rezultat nošenja teškog tereta.

Ovaj događaj se nigde ne spominje u istorijskim izvorima, što ga čini jedinstvenim i ujedno otvara brojna pitanja.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 11. avgusta.


Povezano: Prikaz izložbe “JEDNA SLIKA TAMNE STRANE RIMSKE ISTORIJE-Skupi:grobnica sa masovnim sahranjivanjem”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »