Pisari u starom Egiptu patili su od bolesti zglobova

Pisari u starom Egiptu patili su od bolesti zglobova
Statue pisara Nefera i njegove žene (foto: Martin Frouz and the Czech Institute of Egyptology, Charles University)

Zbog svoje profesije staroegipatski pisari bili su pogrbavljeni, a to se odrazilo i na njihove kosti i zdravstveno stanje.

Staroegipatski pisari su zbog svog posla imali loše držanja tela, poput danas mnogih ljudi koji rade posao u sedećem poloažju.

U drevnom Egiptu pisari su po ceo dan bili u sedećem i pogrbavljenom položaju. Njihova profesija ostavila je tragove i na njihovim kostima tokom 3. milenijuma pre nove ere.

Položaji u kojima su radili bili su toliko ekstremni da su doveli do razvoja osteoartritisa na zglobovima kostiju i drugih problema sa skeletom.

Analiza kostiju pokazala bolesti zglobova kod pisara

Fizički antropolozi su ispitali skelete 69 odraslih muškaraca, od kojih su 30 bili pisari, sahranjeni između 2700. i 2180. godine p.n.e. na nekropoli u Abusiru. Abusir je piramidalni grobni kompleks u Egiptu. Antropološka analiza njihovih kostiju objavljena u časopisu Scientific Reports.

Biti pisar u starom Egiptu se smatralo visokom pozicijom i značajnom poslovnom karijerom. Pisari su bili pismeni i umeli su da čitaju i pišu. Ovu veštinu je posedovalo samo 1% do 5% staroegipatske populacije.

Različiti položaju tela, odnosno nogu tokom rada pisara u starom Egiptu (Brukner Havelková et al. 2024, Scientific Reports)

U poređenju sa muškarcima drugih zanimanja, pisari su imali degenerativne bolesti zglobova na određenim delovima tela. Što je u skladu sa profesijom. Uglavnom su patološke promene uočene na desnoj ključnoj kosti, na gornjem zglobu desne ramenjače, na palcu, na donjem okrajku butne kosti, po celom kičmenom stubu. Dok je najintezivnije na vratnim pršljenovima.

Zanimljive su i degenerativne promene na zglobovima donje vilice ili mandibule. Ova promena može biti rezultat žvakanja krajeva pisaljki kako bi formirali “glavu” kojom bi pisali.

Autori navode da bi degenerativne promene uočene na kičmama i ramenima pisara mogle biti rezultat njihovog dugog sedenja u položaju prekrštenih nogu sa glavom nagnutom napred, savijenom kičmom i rukama bez oslonca.

Međutim, promene na kolenima, kukovima i gležnjevima mogu ukazivati na to da su pisari možda radije sedeli sa levom nogom u klečećem položaju i desnom nogom savijenom u koleno.

Ilustracija degenerativnih promena na zglobovima pisara (Brukner Havelková et al. 2024, Scientific Reports)

Degeneracija desnog placa može biti uzorkovana stiskanjem pera prilikom pisanja.

Uprkos tome što su pisari imali viši status, njihova profesija je ostavila brojne posledice na njihov skeletni sistem.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »