Počela je sanacija klizišta na lokalitetu Vinča-Belo brdo

Počela je sanacija klizišta na lokalitetu Vinča-Belo brdo
Arheološki lokalitet Vinča-Belo brdo (Wikipedia, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture)

Na arheološkom nalazištu Belo brdo u Vinči počela je sanacija klizišta. Zaštita lokaliteta se sprovodi u okviru Kapitalnog projekta „Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči“.

Kako piše u saopštenju Ministarstva to pored sanacije podrazumeva i izgradnju i opremanje objekta muzeja, odnosno arheološkog parka. Na taj način bi lokalitet mogao da postane nezaobilazna stanica na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope.

Sanacija klizišta podrazumeva izgradnju potpornih armiranih šipova na prostoru dunavske obaloutvrde ispred lokaliteta, štiteći najugroženiji sektor arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Na predlog Ministarstva kulture usvojen je trogodišnji Kapitalni projekat „Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči“. Nosilac projekta i investitor je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Za Kapitalni projekat koji se sprovodi u periodu 2021-2023. godine, 2021. godine obezbeđeno je 45 miliona dinara, 2022. 69,7 miliona dinara. Dok je ove godine opredeljeno 271 miliona dinara, sa ciljem da se nalazište očuva i postane ne samo turistička destinacija, već i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Povezana vest: Naučno-istraživački centar za neolit uskoro na Vinči-Belo Brdo

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinča jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture po kome je čitava kultura dobila naziv. Vinčanska kultura je poznata po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji – prvog topljenja metala na svetu.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »