Poljoprivredno imanje zamrznuto u vremenu otkriveno u Izraelu

Poljoprivredno imanje zamrznuto u vremenu otkriveno u Izraelu
Iskopavanja poljoprivrednog imanja (foto: IAA)

Arheolozi su otkrili poljoprivredno imanje “zamrznuto u vremenu” u Izraelu. Imanje je 2100 godina ostalo netaknutno nakon što su vlasnici u žurbi otišli.

Arheolozi u Izraelu su iskopali 2100 godina stare ostatke imanja koga su ga vlasnici, verovatno, u žurbi napustili kako bi izbegli predstojeću vojnu invaziju. Oni su za sobom ostavili sve svoje stvari, kuće i poljoprivrednu opremu.

Amfore za skladištenje ostale in situ (foto: IAA)

Imali smo veliku sreću da smo otkrili vremensku kapsulu, zamrznutu u vremenu, u kojoj su nalazi ostali tamo gde su ih ostavili stanovnici imanja“, rekao je arheolog Amani Abu-Hamid, koji je predvodio iskopavanja za Izraelsku upravu za antikvitete (IAA), navodi se u izjavi. Poljoprivredno imanje se nalazi u blizini severnog izraelskog Galilejskog mora,

Istraživači su otkrili drevne, još netaknute amfore za skladištenje, kao i tegove za tkanje razboja na polici. Što ukazuje da ih je onaj ko je tamo živeo ostavio kada je brzo otišao.

Teg za razboj (foto: IAA)

Izgleda da su otišli ​​u žurbi suočeni sa nadolazećom opasnošću, verovatno pretnjom vojnog napada“, rekao je Abu-Hamid.

Arheolozi ne znaju ko je tamo živeo, ali je moguće da su bili podanici Seleukidskog carstva koji su otišli ​​da bi izbegli invaziju na oblast od strane snaga Hasmonejskog kraljevstva. Hasmonejci su bili vladajuća dinastija Hasmonejskog kraljevstva, nezavisne jevrejske države, sa sedištem u Jerusalimu.

Iz istorijskih izvora znamo da se u tom periodu judejsko Hasmonejsko kraljevstvo proširilo na Galileju i moguće je da je seosko imanje napušteno nakon ovih događaja“, rekao je Abu-Hamid.

Figurina od gline (foto: IAA)

Tim je takođe pronašao poljoprivredne alate, kao što su krampovi, kose i ekseri napravljeni od gvožđa. Otkrili su i novčiće koji su okvirno datovani  u drugu polovinu 2. veka pre nove ere.

Poljoprivredni alati (foto: IAA)

Malo se zna o svakodnevnom životu tokom Hasmonejskog perioda, a gotovo ništa se ne zna o ljudima koji su živeli na imanju.

Veliki broj tegova za razboj ukazuje na to da je tkanje bilo važan posao. Očigledno je da su seljaci držali stada ovaca ili koza. „Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdio identitet stanovnika imanja“, rekao je Abu-Hamid.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »