Potraga za Kleopatrinom grobnicom se nastavlja

Potraga za Kleopatrinom grobnicom se nastavlja
Hram Taposiris Magna (izvor: Wikipedia)

Arheolozi veruju da se u tunelu ispod egipatskog hrama u Taposiris Magni nalazi grobnica u kojoj je sahranjena poslednja egipatska kraljica, Kleopatra.

Tunel 13 metara ispod zemlje otkrila je Ketlin Martinez, arheolog iz Dominikanske Republike.

Taposiris Magnu, zapadno od Aleksandrije, osnova je helenistički kralj Ptolemej II Filadelf između 280. i 270. godine pre nove ere. U prevodu znači ” Velika Ozirisova grobnica”. Oziris je bio bog smrti u egipatskoj mitologiji. Hram je bio posvećen Ozirisu i boginji Izidi.

Model tunela ispod zemlje (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Tunel je visok dva metra i isklesan je 1.300 metara u dužini u peščaru. Namena ovog tunela je još uvek nejasna, jer su njegovi delovi potopljeni u vodu.

Martinezova ovde radi i istražuje lokalitet od 2004. godine. Prema njoj, tunel bio mogao da vodi ka „izgubljenoj grobnici kraljice Kleopatre“.

Tunel koji vodi do Kleopatrine grobnice (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Njegov dizajn, prema egipatskom Ministarstvu turizma i antikviteta, ima upadljivu sličnost sa neverovatnim tunelom Eupalinos, koji meri 1.036 metara i datira iz 6. veka pre nove ere, koji je pronađen na grčkom ostrvu Samos. Grčki tunel se često naziva inženjerskim čudom i bio je bez presedana u svom planiranju i izgradnji koristeći tehnike svodova. Inženjering novootkrivenog tunela u Egiptu je podjednako impresivan.

Da li se ovde krije grobnica Kleopatre?

U tunelu ispod Ozirisovog hrama pronađeni su novčići sa imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i figurice Izide.

Figurice pronađene u tunelu (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Poslednja kraljica Egipta, Kleopatra bila je ljubavnica Julija Cezara i Marka Antonija. Ona se ubila 30. godine pre naše ere, nakon što ju je zarobio rimski car Oktavijan. Izvršila je samoubistvo, tako što ju je, prema antičkim istoričarima, ugrizla zmija otrovnica koja se zove asp (egipatska kobra). Istoričari su tvrdili da je ona sahranjena sa Antonijem u mauzoleju. Ali gde?

Više naučnika je za Live Science reklo da su male šanse da je Kleopatra sahranjena u Taposiris Magni. Mnogi veruju da je Kleopatra bila sahranjena u Aleksandriji, verovatno u oblasti koja je sada pod vodom zbog zemljotresa koji je izbio 365. godine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »