Arheolozi pronašli džinovsku statuu Ramzesa II

Arheolozi pronašli džinovsku statuu Ramzesa II
Gornji deo džinovske statue Ramzesa II (foto: Ministry of Tourism and Antiquities of Egypt)

Tokom arheoloških iskopavanja u Egiptu zajednička egipatsko-američka arheološka misija otkrila je gornji deo džinovske statue faraona Ramzesa II.

Faraon Ramzes II, poznatiji i kao Ramzes Veliki, bio je treći faraon 19. dinastije tokom Novog kraljevstva. Ramzes II bio je jedan od najmoćnijjih i najslavnijih faraona starog Egipta. Vladao je jako dugo, oko 66 godina (1279-1213). Njegova vladavina poznata je po vojnim kampanjama, velikim građevinskim projektima, među kojima su najpoznatiji Abu Simbel i Ramaseum. U istoriji je ostao upamćen i kao veliki graditelj i vešt diplomata.

Nova istraživanja arheologa u drevnom gradu Hermopolisu, blizu granice Donjeg i Gornjeg Egipta, donela su otkriće velike statue, piše u saopštenju.

Stari Grci su grad nazivali Hermopolis, što znači „Grad Hermesa“, jer su Grci povezivali kult Tota koji se obožavao u Hermopolisu sa Hermesom. Grad su dalje razvili Rimljani u veliki verski centar od 3. veka, do kada je grad bio deo rimske provincije Tebais Prima u administrativnoj jedinici Egipta.

Prema dr Mustafi Vaziriju, generalnom sekretaru Vrhovnog saveta za arheologiju, statua od krečnjaka je nedostajući gornji deo statue koju je otkrio nemački arheolog G. Roeder tokom 30-tih godina.

Donji deo statue Ramzesa II koja je otkrivena 1930. godine (foto: Einsamer Schütze / Wikimedia Commons)

Visina gornjeg dela statue iznosi 3,8 metara. Ukupna visina oba dela iznosi 7 metara. Statua prikazuje Ramzesa II sa duplom krunom i pokrivačem za glavu sa kraljevskom kobrom. Na gornjem delu zadnje kolone nalazi se niz hijeroglifskih natpisa koji opisuju proslavljene titule faraona.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »