Pozivnica za izložbu: OSTAVE I SKRIVNICE U PROŠLOSTI BEOGRADA

Pozivnica za izložbu: OSTAVE I SKRIVNICE U PROŠLOSTI BEOGRADA

Da li ste ikada razmišljali o tome gde biste i na koji način sakrili nešto vama lično vrlo važno i drago tako da niko osim vas to i ne pronađe? I da li biste na tajno mesto polagali samo nešto što želite da sakrijete od tuđih očiju ili bi to učinili i stvarima sa značenjem koje jednostavno želite da sačuvate od zuba vremena? Na ova i mnoga druga pitanja, a pre svega kako su to i zašto radili ljudi iz prošlosti sa kojima delimo prostor Beograda, moći ćete da nađete odgovor na izložbi Ostave i skrivnice u prošlosti Beograda u „Sali pod svodovima“ u Konaku knjeginje Ljubice.

Tim arheologa iz Muzeja grada Beograda odabrao je dvadeset lokaliteta sa teritorije grada na kojima su kako u praistoriji tako i u istoriji pronalažene ostave različitog karaktera, ali i skrivnice.

Od ukupno dvadeset lokaliteta predstavljenih na velikom ekranu, uživo ćete moći da vidite četiri najupečatljivije ostave.

Ostava predmeta sa autokomande

Dve praistorijske- sa lokaliteta Vinča-Belo Brdo i sa Autokomande; dve istorijske- sa lokaliteta Ritopek i iz Studentskog parka.

Ostava predmeta iz Ritopeka

Ujedno će te da saznate zašto su baš ti predmeti baš na taj način i na tom mestu ostavljeni i šta nam oni mogu reći o prošlim zajednicama ili o osobi kojoj su pripadali.

Takođe, imaćete priliku i da date svoj doprinos u mini projektu Muzeja i zajedno sa drugim posetiocima  u dvorištu Konaka napravite jednu votivnu ostavu u koju ćete pohraniti važne predmete i tablice sa svojim željama kako bi se one i  ostvarile. A da li su se ostvarile, otkrićete nam 2031. godine tim naših kolega kada je budu otkopali i pozvali vas da vam potvrde. Biće to vaša lična „vremenska kapsula“.

“Vremenska kapsula”

S nestrpljenjem vas očekujemo, a vrata Konaka biće vam otvorena svakim radnim danom, osim ponedeljkom, u periodu od 10 do 17 časova i petkom u periodu od 10 do 18 časova.

Izložba je otvorena od 23.06.-25.7. 2021. godine u Muzeju grada Beograda- Konak knjeginje Ljubice na adresi Kneza Sime Markovića 8.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »