Predavanje “Srednjovekovno Brskovo u svetlu arheoloških istraživanja”

Predavanje “Srednjovekovno Brskovo u svetlu arheoloških istraživanja”

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu 16. maja biće održano predavanje “Srednjovekovno Brskovo u svetlu arheoloških istraživanja”.

Na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (IV sprat, učionica 410) u četvrtak 16. maja, s početkom u 13 časova biće održano predavanje na temu “Srednjovekovno Brskovo u svetlu arheoloških istraživanja”. 

Predavanje će održati mr Miloš Živanović (Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Cetinje) i rukovodilac istraživanja na srednjovekovnom Brskovu.

Srednjovekovno Brskovo

Brskovo i rudarska proizvodnja bili su izuzetno važni za srednjovekovnu Srbiju. Od posebnog ekonomskog značaja jesu njegova rudna bogatstva.

Prva arheološka istraživanja u Brskovu započeta su 2009. godine, a sa manjim prekidima traju i danas. Značajni podaci o metalurškim ili zanatskim procesima Brskova dobijeni su arheološkim istraživanjem u Doganjicima. U Doganjicima se nalazi srednjovekovna Gradina koja se istražuje poslednjih 10 godina. Utvrđenja i naselje su bili koncentrisani u centru rudonosnog kraja. Pronađena je i nekropola, srebrni novčići, životinjske kosti i fragmenti fresaka i stakala iz dve crkve.

Sredinom 13. veka ovde je otvoren rudnik za čije potrebe su došli i naselili se nemački rudari – Sasi. Rudnik Brskovo je bio poznat u regionu. Imao je male rudarske operacije srebra, kao i kovanicu u kojoj su se proizvodile kovanice zvane „Grossi de Brescova“.

U srednjovekovnom Brskovu se kovao srpski novac. Srebrni dinar je izrađivan po uzoru na mletačku valutu.

Ne zna se tačno kada je tvrđava podignuta, ali se ona spomiinje 1243. i 1254. godine, kada je uspostavljena trgovina sa Kotorom i Dubrovnikom.

Inače, fortifikacije iz ovog perioda nisu poznate u srednjovekovnoj Srbiji. Za sada se jedino Maglič, uz rezervu, datuje u kraj 13. veka.

Na osnovu određenih elemenata tvrđave i analogija sa tvrđavama srednjovekovne Srbije, Miloš Živanović smatra da Gradinu u Brskovu treba datovati u kraj 14. i početak 15. veka. Iako se ne isključuje postojanje ranije građevinske faze.

Saznajte više na predavanju…


Izvori: Filozofski fakultet u Beogradu i Rad Miloša Živanovića

Izvor fotografije: FB

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »