Otkriveno kupatilo Aleksandra Velikog i njegovog ljubavnika Hefestiona

Otkriveno kupatilo Aleksandra Velikog i njegovog ljubavnika Hefestiona
Palat Aigai (foto: Iolchos07, Wikimedia Commons)

U grčkoj palati Aigai otkriveno je kupatilo Aleksandra Velikog u kome se kupao sa svojim najbližim saputnicima i ljubavnikom Hefestionom, kako se pričalo.

Arheolozi kažu da su iskopali kupatilo Aleksandra Velikog u palati Aigai u severnoj Grčkoj. Ogromna palata Aigai, koja se prostire na 15.000 kvadratnih metara nalazi se u ceremonijalnom centru drevnog makedonskog kraljevstva, prenosi Arkeonews.

Iskopavanjima je takođe otkrivena palaestra, ili sportsko-borbena gimnazija, u kojoj je Aleksandar trenirao. Kupatila su se, logično, nalazila pored palaestra-e.

Lokalitet se nalazi u blizini sela Vergina u opštini Verija u Centralnoj Makedoniji. U Vergini je pronađena grobnica njegovog oca, Filipa II Makedonskog.

Kupatilo Aleksandra Velikog

Mladić koji je odrastao da bude poznat kao Aleksandar Veliki proveo je svoje formativne godine u ovoj veličanstvenoj građevini, i tu je preuzeo tron. Ubrzo će proširiti svoje kraljevstvo.

Tokom svoje vladavine, od 336–323. pre nove ere, Aleksandar Veliki je osvojio grčke gradove-države, Persijsko carstvo i osnovao više od 70 gradova stvarajući carstvo koje se protezalo na tri kontinenta i pokrivalo oko 5 miliona kvadratnih kilometara.

Jedan od odvoda (foto:  Sandstone Productions Ltd)

Betani Hjuz, u svojoj emisiji “Treasure of the World”, opisuje otkriće: „Postoji značajan odvod uklesan u steni, zajedno sa zajedničkim kupatilom. Veruje se da je ovo područje mesto gde bi se Aleksandar Veliki kupao zajedno sa svojim drugovima koji su ga pratili tokom vojnih kampanja i koji su se borili za kontrolu nad njegovim cartsvom nakon njegove smrti”.

Aleksandar Veliki i Hefestion (Public domain)

Među njima bio je i njegov poznati miljenik, Hefestiona. Pošto je bio Aleksandrov miljenik, Hefestion je nazvan njegovim zamenikom. Sa njim je išao na putovanja. Obojica su bili obučeni za borbu i rvanje, kao i za lov. Prema rečima arheologa, njegova spavaća soba još nije identifikovana“, rekla je Betani.

Palata Aigai

Nakon godina restauratorskih radova, Grčka je u januaru ponovo otvorila palatu Aigai, mesto krunisanja Aleksandra Velikog. Palata Aigai nije samo najveća već i jedna od najznačajnijih građevina klasične Grčke, pored Partenona. Od Partenona je palata veća tri puta. Otvorena palata Aigai gde je Aleksandar Veliki krunisan za kralja

Za Filipa II, palatu Aigai projektovao genijalni arhitekta, najverovatnije Piteos. On je poznat po svom doprinosu izgradnji Mauzoleja u Halikarnasu.

Arheološki nalazi ukazuju na kontinuirano naseljavanje ovog lokaliteta još od ranog bronzanog doba (3. milenijum pre nove ere). Njegov značaj raste tokom ranog gvozdenog doba (11. do 8. vek pre nove ere) kada je postalo prosperitetno i gusto naseljeno središte.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »