Predstavnici Ambasade Rusije u poseti arheološkoj ekspediciji Muzeja Vojvodine u Čurugu

Predstavnici Ambasade Rusije u poseti arheološkoj ekspediciji Muzeja Vojvodine u Čurugu

U arheološkoj ekspediciji u Čurugu, zajedno sa arheolozima i studentima arheologije iz Srbije, već treću godinu zaredom rade i kolege iz Državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga.iz Rusije. Ove godine to je bio razlog da predstavnici Ambasade Rusije posete arheološki tim u Čurugu.

Sa ovom posetom usklađena je i poseta rukovodstva Muzeja Vojvodine, a pozvani su i mediji  da zabeleže ovaj dan u čuruškoj ekspediciji. Veoma loše vreme onemogućilo je arheološku ekipu da radi na lokalitetu, tako da je utisak o njenom radu mogao da se stekne jednino u bazi u Čurugu, gde ekipa radi i stanuje, ove godine od avgusta meseca. Ipak, predstavnici najzainteresovanijih medija uspeli su da obiđu i sama nalazišta na kojima se trenutno iskopava.

Predstavnici Ambasade Rusije su u razgovoru sa srpskim i ruskim kolegama, kao i sa rukovodstvom Muzeja Vojvodine, upoznati sa dosadašnjim rezultatima istraživanja ove dugogodišnje ekspedicije, sa već dugogodišnjom saradnjom srpskih i ruskih arheologa, ne samo u ovoj ekspediciji, kao i sa daljim planovima ove međunarodne saradnje.

Predstavnici Ambasade Rusije su u razgovoru sa srpskim i ruskim kolegama, kao i sa rukovodstvom Muzeja Vojvodine

Pre svega se radi o planovima za uspostavljanje zajedničkog istraživačkog projekta Muzeja Vojvodine i Državnog Ermitaža. Istraživanja bi se odvijala na prostoru Podunavlja, u Vojvodini, a rezultati bi bili analizirani i poređeni sa rezultatima koji se dobijaju na prostorima istočne Evrope. Naučni razlog za takav pristup su brojne seobe raznih naroda koje su se odvijale tokom milenijuma na relaciji istočna Evropa – Podunavlje.

Predstavnici Ambasade su istakli da ruska strana prepoznaje strateški značaj ovakve saradnje i da će se potruditi da sa svoje strane pruže potrebnu pomoć i podršku za njen dalji razvitak i unapređenje.

U razgovorima je pomenut i projekat Arheološki park u Čurugu koji je u strateškom planu Muzeja Vojvodine, koji bi u budućnosti mogao biti okosnica razvoja i jačanja arheologije u Vojvodini.

Arheološka iskopavanja u Čurugu traju naprekidno već 23 godine, na velikoj površini. Radi se o višeslojnom nalazištu gde su iskopani predmeti koji potiču iz praistorijskih epoha pa sve do 18. veka. Otkriveno je više od hiljadu arheoloških objekata, što je gotovo jedinstven slučaj na našem prostoru. Prema rečima Trifunovića arheolozi su počeli da istražuju i dve nekropole (velika groblja). Na jednoj su pronađeni ostaci spaljenih pokojnika, dok se druga istražuje protekle tri godine i pripada Sarmatima, koju su nešto kasnije naselili na ovaj prostor.

Više o lokalitetu: Academia.edu

Izvor: Muzej Vojvodine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »