U Visokom pronađena villa rustica stara 1.500 godina

U Visokom pronađena villa rustica stara 1.500 godina
Villa rustica u Visokom (foto: Zavičajni muzej Visoko)

U mestu Svibe u Gornjem Moštru kod Visokog prilikom nastavka arheoloških istraživanja otkriveni su zidovi vile rustike, poljoprivrednog gazdinstva, stari oko 1.500 godina.

Prva istraživanja na lokalitetu Svibe urađena su 2018. godine kada su tokom pet radnih dana otkriveni temelji zida dužine oko 15 metara što je nagoveštavalo da se radi o građevinskom kompleksu na pomenutom lokalitetu.

Međutim, tadašnja iskopavanja postavila su samo nova pitanja, o kakvom se objektu radi, te nove ciljeve da se otkrije lokalitet.

Začišćavanje zida (foto: Zavičajni muzej Visoko)

U razgovoru za Klix.ba direktorka Zavičajnog muzeja Visoko, Mubera Pulo je rekla da je lokalitet u Gornjim Moštrama u literaturi zabeležen kao jedan od retkih antičkih lokaliteta.

Ističe da antički period nije bio toliko zastupljen u Visokom jer nije bilo mnogo otkrića te da je u bogatoj istoriji Visokog u kontinuitetu od 4.500 godina samo taj period predstavljao “prazan prostor”.

Imali smo samo nešto slučajnih nalazišta, a ove vile su nešto najveće do sada. Male tragove bi otkrivali prilikom poljoprivrednih radova te su upućivali na Rimski period, ali ništa nije sistematski istraženo. Ovo je za nas bitno jer se nijedan lokalitet iz antičkog perioda nije sistematski istraživao. Pre dve godine smo odlučili započeti radove na ovom lokalitetu, a kako nismo mogli nastaviti prošle godine, odlučili smo to uraditi ove godine početkom oktobra. Radi se o nekih sedam hektara zemljišta te se pretpostavlja da se radi o rimskom naselju jer su pronađeni temelji zidova“, kazala je Pulo.

Temelji zida (foto: Zavičajni muzej Visoko)

Dodala je da zbog nedostatka sredstava arheološke radove neće moći voditi još dugo jer se radi o velikom kompleksu, ali da će se raditi u fazama kako bi se došlo do potvrde da se radi o poljoprivrednoj, seoskoj vili, gde se živelo i proizvodilo.

Cilj nam je pronaći i stambeni deo ovog objekta kako bi se potvrdile teorije od ranije koje postoje. Visoko je jako bogat arheološki kraj, ali nedovoljno istražen. Imamo sedam nacionalnih spomenika, a istraživanja rimskog perioda su sigurno posebno značajna“, zaključila je Pulo.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko su kazali kako je cilj riješiti slagalicu i postavljenu dilemu.

Izvor: Klix.ba

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »