U Visokom pronađena villa rustica stara 1.500 godina

U Visokom pronađena villa rustica stara 1.500 godina

 4,911 

U mestu Svibe u Gornjem Moštru kod Visokog prilikom nastavka arheoloških istraživanja koji su počeli krajem oktobra otkriveni su zidovi vile, poljoprivrednog gazdinstva, stari oko 1.500 godina što predstavlja veliko bogatstvo ovog kraja i istorije Visokog.

Prva istraživanja na lokalitetu Svibe urađena su 2018. godine kada su tokom pet radnih dana otkriveni temelji zida dužine oko 15 metara što je nagoveštavalo da se radi o građevinskom kompleksu na pomenutom lokalitetu.

Međutim, tadašnja iskopavanja postavila su samo nova pitanja, o kakvom se objektu radi, te nove ciljeve da se otkrije lokalitet.

Začišćavanje zida

U razgovoru za Klix.ba direktorica Zavičajnog muzeja Visoko, Mubera Pulo je kazala da je lokalitet u Gornjim Moštrama u literaturi zabeležen kao jedan od retkih antičkih lokaliteta.

Ističe da antički period nije bio toliko zastupljen u Visokom jer nije bilo mnogo otkrića te da je u bogatoj istoriji Visokog u kontinuitetu od 4.500 godina samo taj period predstavljao “prazan prostor”.

Imali smo samo nešto slučajnih nalazišta, a ove vile su nešto najveće do sada. Male tragove bi otkrivali prilikom poljoprivrednih radova te su upućivali na Rimski period, ali ništa nije sistematski istraženo. Ovo je za nas bitno jer se nijedan lokalitet iz antičkog perioda nije sistematski istraživao. Pre dve godine smo odlučili započeti radove na ovom lokalitetu, a kako nismo mogli nastaviti prošle godine, odlučili smo to uraditi ove godine početkom oktobra. Radi se o nekih sedam hektara zemljišta te se pretpostavlja da se radi o rimskom naselju jer su pronađeni temelji zidova“, kazala je Pulo.

Temelji zida

Dodala je da zbog nedostatka sredstava arheološke radove neće moći voditi još dugo jer se radi o velikom kompleksu, ali da će se raditi u fazama kako bi se došlo do potvrde da se radi o poljoprivrednoj, seoskoj vili, gde se živelo i proizvodilo.

Pročitajte još:

Cilj nam je pronaći i stambeni deo ovog objekta kako bi se potvrdile teorije od ranije koje postoje. Visoko je jako bogat arheološki kraj, ali nedovoljno istražen. Imamo sedam nacionalnih spomenika, a istraživanja rimskog perioda su sigurno posebno značajna“, zaključila je Pulo.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko su kazali kako je cilj riješiti slagalicu i postavljenu dilemu.

Izvor: Klix.ba

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

3 thoughts on “U Visokom pronađena villa rustica stara 1.500 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ