Priština traži od Srbije da joj vrati srebrnu kopču iz 6. veka sa arheološkog nalazišta Ulpijana

Priština traži od Srbije da joj vrati srebrnu kopču iz 6. veka sa arheološkog nalazišta Ulpijana
Nekropola u Ulpijani (Wikipedia, CC-BY 4.0)

Kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta u Prištini zahteva od Srbije da Kosovu vrati srebrnu kopču iz 6. veka koja je otkrivena 1954. godine na arheološkom nalazištu Ulpijana. Ministarstvo kulture je na ovo odgovorilo podsećanjem na sistematsko skrnavljenje pravoslavnih svetinja na Kosovu.

Sistematska arheološka istraživanja nalazišta Ulpijana započeta su 1954. godine. Tokom prvih istraživanja otkriven je zanimljiv grob pokojnice sa raznovrsnim i bogatim nalazima koji su bili izrađeni u različitim evropskim radionicima, a među kojima je bila i ta srebrna kopča.

Kratka istorija Ulpijane

Ulpijana se nalazi na Kosovu, a u prošlosti je pripadala provinciji Dardaniji, na putu Naisus-Lisus (Niš-Lješ). Prostire se na površini od 70 ha na prostoru između Prištine, Gračanice i Lipljana, na svega 1 km od manastira Gračanica.

Ulpijana je status municipijuma stekla u 2. veku kada je tu bila carinska stanica. Tokom kasnoantičkog perioda u Ulpijani su bile smeštene vojne jedinice. Oko 473-474. godine jedan odred Istočnih Gota osvojio je Ulpijanu. Kasnije, početkom 6. veka, Justinijan I (527-565) je obnovio ovaj grad i nazvao ga Druga Justinijana – Iustinijana Secunda. Prva Justinijana, Justinijana Prima bio bi Caričin grad.

Pretpostavlja se da je grad 518. godine stradao u zemljotresu, koji je zahvatio Dardaniju i time razorio još 24. utvrđenja.

Srebrna kopča iz 6. veka (skrinprint iz rada prof. Mihaila Milinkovića)

Ulpijana postoje arheološki park 2016. godine nakon novih iskopavanja i resturacije i konzervacije koje finansira MKOS u Prištini.

Potražnja za arheološkim artefaktima iz Srbije

Srebrna kopča iz 6. veka je najnoviji artefakt koji potražuje kosvosko ministarstvo kulture, omladine i sporta, piše Kossev. Zvanični Beograd, u odgovoru Prištini, i ovoga puta se oglašava fotografijom oskrnavljene crkve.

Ova kopča napravljena od srebra, iz 6. veka nove ere, otkrivena na severnoj nekropoli u Ulpijanu, Republici Kosovo. Ona se nalazi među 1247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa Kosova, koje Srbija nezakonito drži više od dve decenije. Ne vraćajući ih u mesto porekla, Srbija krši konvencije Uneska, sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument“, navelo je kosovsko ministarstvo u subotu, uz heš teg „vratite ih domu“.

Istog se dana oglasilo Ministarstvo kulture Srbije, kao i do sada, fotografijama uništenih crkava. Ovog puta, opredelili oskrnavljenu crkvu sv. Bogorodice u Đurakovcu, nakon rata.

foto: Kossev

Povodom upornih zloupotreba privremenih institucija u Prištini, u pokušaju da prisvoje kulturnu baštinu, Ministarstvo kulture podseća da je Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi“, napisalo je srpsko Ministarstvo kulture na fejsbuku.

Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Кosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije. Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije Uneska, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti”, istakli su iz Ministarstva.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »