Pronađeni skeletni ostaci pande u 2.000 godina staroj grobnici

Pronađeni skeletni ostaci pande u 2.000 godina staroj grobnici

Kineski arheolozi pronašli su prvu kompletnu sahranu žrtvovane džinovske pande u grobnici cara Vena iz dinastije Han.

Žrtvovanje životinja i sahranjivanje u grobnicama visokog statusa bila je duga tradicija tokom bronzanog doba u Kini. Posebno su to bili konji, a ređe neke druge životinje.

Tokom perioda Šang i Džou, od 16. do 3. veka pre nove ere, sahranjivanje konja sa elitama bilo je ključni deo pogrebne prakse. Kočije s konjima bile su centralne za vojne aktivnosti u to vreme, a čini se da se ovaj značaj proširio i na pogrebne običaje.

Smatra se da je džinovska panda žrtvovana da bi pratila cara Vena, koji je vladao od 180. do 157. pre nove ere, u zagrobni život. Panda se smatrala statusnim simbolom.

Kroz kinesku istoriju, džinovske pande su viđene kao „poštovana bića u šumi“ i „žive relikvije“. Pande su postojale u pleistocenu, pre više stotina hiljada godina. Njihov simbolički značaj u kineskom društvu je dug, predstavljajući spokoj i mir. Istorijski posmatrano, vladari su ih cenili i često su pande korišćene kao darovi drugim kraljevskim i stranim uglednicima. Drevni ratnici su često povlačili paralele sa ovim stvorenjima zbog njihove moći i hrabrosti.

Crtež cara Vena iz dinastije Han (izvor: Wikipedia)

U dinastiji Han smrt je bila jednaka kao život, a postojao je običaj da se za preminule pretke stvara podzemni svet prema tome kako su živeli, piše u izjavi.

Pande su bile stausni simbol u prošlosti

Grobnica u kojoj je pronađen skelet pande nalazi se u savremenom gradu Sian u provinciji Šanksi, nekada glavnom gradu Kine.

Hu Songmei, arheolog sa arheološke akademije Šanksi, rekla je za SCMP da je ovo prvi put da je kompletan skelet pande pronađen u carevoj grobnici. Ona je otkrila da su arheolozi pronašli lobanju džinovske pande u grobnici Bo, majke cara Vena, 1975. godine, ali ne i ostale delove tela.

Arheolozi pronalaze veliki broj divljih životinja, za koje veruju da su bile statusni simbol za vladare Hana, u kraljevskim grobnicama Šanksija. Ova panda je posebna jer je bila cela očuvana.

Hu je rekla da je njen tim takođe pronašao skelet azijskog tapira u grobnici. Ova vrsta je izumrla u Kini pre oko 1.000 godina, a sada je na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode kao ugrožena vrsta.

Deo skeleta džiovske pande u grobnici cara Vena (foto: Arheološka akademija Šanksi)

Sa carem su sahranjeni i tigrovi i jakovi, dok su u grobnici njegove majke bili ostaci crvenokrunog ždrala, pauna, majmuna s prnjatim nosom i kornjače.

Hu je rekla da se retke vrste divljih životinja pronalaze samo u grobnicama vladara, njihovih žene i majki. Verovatno je da su pojedine vrste bile donete na dar caru iz južne Kine.

Naime, ona veruje da je u Šanksiju bilo više pandi tokom dinastije Han. Što može da ukaže da je klima u pokrajini bila vlažnija i toplija nego danas, a to je bilo pogodno za rast bambusa.

Arheolozi će odraditi DNK analizu kako bi otkrili šta je jela ova panda i odakle potiče.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »