Pronađen 2.400 godina star toalet sa ispiranjem

Pronađen 2.400 godina star toalet sa ispiranjem
Sačuvani delovi toaleta sa ručnim ispiranjem (foto: China Daily)

Kineski arheolozi pronašli su toalet sa ispiranjem star 2.400 godina. Do nedavno se smatralo da je prvi toalet sa ručnim ispiranjem napravljen za kraljicu Elizabetu I u 16. veku.

Delovi toaleta su bili polomljeni, kao i uvrnuta cev. Do otkirća su arheolozi došli prošlog leta na arheološkom nalazištu Juejang u Sijanu, u provinciji Šanksi. Mesecima su ih istraživači sastavljali pre nego što su otkrili svoje nalaze, prenosi China Daily.

Toalet se sastoji od posude koja se nalazila u zatvorenom prostoru i cevi koja je vodila do spoljašnje jame.

Smatra se da su sluge sipale vodu u činiju svaki put kada je wc šolja korišćena, objasnio je Liu Rui iz Kineske akademije društvenih nauka.

Smatralo se da je prvi toalet sa ručnim ispiranjem napravio Džon Harington za kraljicu Elizabetu I u 16. veku.

Luksuzni toalet sa ispiranjem

Liu i njegove kolege nisu sigurni kako je izgledala gornja polovina toaleta, niti da li je korisnik mogao da sedi na njoj.

Toalet je otkriven među ruševinama palate u drevnom Juejangu. Palata je možda služila u administrativne svrhe.

Tolaet kraljice Elizabete I sa ispiranje iz 16. veka

„Luksuzni objekat“ kao što je toalet na vodu koristili bi samo visokorangirani članovi društva u to vreme, rekao je Liu Rui.

Rezbarene slike toaleta datirane u vreme dinastije Zapadni Han (206. g.pne – 9. g.n.e.) sugerišu da su korisnici verovatno čučali iznad posude.

Smatra se da je palatu u kojoj je pronađen toalet koristio u administrativne svrhe Ćin Sjaogong, koji je vladao od 381. do 338. godine pre nove ere. Potom njegov otac, Kin Ksian’gong, koji je vladao od 424. do 362. godine p.n.e.; ili Liu Bang, prvi car iz dinastije Han (206. g.p. n. e. do 220. g. n. e.).

Toalet sa ispiranjem je konkretan dokaz važnosti koju su drevni Kinezi pridavali sanitarnim uslovima“, rekao je Liu. I dodao je da je u drevnim vremenima bilo malo zapisa o unutrašnjim toaletima.

Stručnjaci analiziraju tlo unutra, nadajući se da će pronaći tragove ljudskog izmeta i saznati o navikama u ishrani drevnih ljudi. Do sada su uzorci zemljišta dali samo tragove đubriva koje su koristili poljoprivrednici tokom dinastije Han.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »