Pronađen je najstariji kompas u Evropi

Pronađen je najstariji kompas u Evropi
Suvi kompas pronađen na olupini broda (foto: Estonian Maritime Museum)

Pronađena je olupina srednjovekovnog broda u Estoniji na kome se nalazio i najstariji preživeli suvi kompas u celoj Evropi.

Suvi kompasi počinju da se pojavljuju oko 1269. godine u srednjovekovnoj Evropi i 1300. godine u srednjovekovnom islamskom svetu. Onda tek početkom 20. veka biva zamenjen magnetnim kompasom ispunjenim tečnošću. Prvi suvi kompas bio je napravljen od drveta koje je balansirano na bambusovoj igli koja se slobodno rotirala. Drugi suvi kompasi bili su napravljeni od kamena, ali su bili u obliku kašike ili kutlače čija je drška bila usmerena na jug.

Veruje se da su Kinezi prvi izumeli kompas u dinastiji Han pre više od 2.000 godina.

Olupina dobro očuvanog srednjovekovnog broda pronađena je u blizini stare gradske luke u Talinu u ulici Lutsi 2022. godine. Iskopavanja je vodio Muinasprojekt OU. Nakon završetka radova olupina broda je prevezena u Pomorskom muzeju Estonije, u četiri dela.

Olupina pronađenog broda (foto: Estonian Maritime Museum)

Zahvaljujući dendrohronološkim istraživanjima, već znamo da je drvo korišćeno za izgradnju broda posečeno oko 1360. godine“, rekli su arheolozi u saopštenju.

U brodu su se nalazili alati, kožne cipele i oružje.

Među najiznenađujućim i najfascinantnijim nalazima bila su dva brodska pacova i brodski kompas, za koji se veruje da je najstariji preživeli suvi kompas u celoj Evropi.

Arheolog, Prit Lati, smatra da se ovde nalazi znatno starija olupina broda.

Najstariji suvi kompas (foto: Estonian Maritime Museum

Ali za sada je najbolje očuvan u zemlji. Tu je već vekovima i biće tu vekovima koji dolaze. Nadamo se da će se metode istraživanja i razumevanje vremenom poboljšati, tako da ne moramo žuriti da sve iskopavamo. Šta god ispliva na površinu tokom građevinskih radova biće naravno iskopano“, rekao je Prit za ERR.

Lati je rekao da pronađena obuća ukazuje da je brod doživeo nesreću.

Ne mislim da je inventar samo ostavljen na brodu, najverovatnije je u pitanju brodolom. Ljudi su morali na brzinu da siđu sa broda i sve je ostalo u neredu”, rekao je on.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »