Pronađena piramida stara 4.000 godina u Kazahstanu

Pronađena piramida stara 4.000 godina u Kazahstanu
Ostaci piramide u Kazahstanu (foto: ENU)

Arheolozi su u Kazahstanu otkrili stepsku piramidu velikih dimenzija iz bronzanog doba, kakva do sada nije pronađena u stepama Evroazije.

Arheološka istraživanja kompleksa Kirikungir u Kazahstanu sprovode arheolozi sa Evroazijskog nacionalnog univerziteta od 2014. godine.

Istraživanja su donela otkriće stepske piramide velikih razmera iz ranog 2. milenijuma pre nove ere, koja ranije nije pronađena u evroazijskoj stepi. Piramida ima upečatljiv heksagonalni oblik, a svaka strana je duga oko 13 m.

Stepska piramida je izgrađena sa velikom preciznošću, šestougaona je. Svaka strana ima trinaest metara i osam redova kamenja. To je veoma sofisticirana struktura sa nekoliko krugova u sredini. Na spoljnim zidovima strukture ovog kompleksa dominiraju slike raznih životinja, posebno konja”, piše u saopštenju.

Ostaci stepske piramide heksagonalnog oblika (foto: ENU)

Ova dekoracija, zajedno sa otkrivenim skeletima konja oko građevine, povezuju piramidu sa „kultom konja“.

Tokom arheoloških iskopavanja pronađene su grnčarske posude, zlatne minđuše i ostali nakit koji ukazuju da je ovo mesto bilo centar kulture pre 4.000 godina. Buduća istraživanja doneće više odgovora.

Evroazijska stepa je igrala značajnu ulogu u bronzanom dobu. Plemena koja su naseljavala ove oblasti su značajna za širenje indoevropskih jezika. U stepama su živela nomadska i polunomadska plemena koja su se oslanjala na stočarstvo. Jamnaja kultura potiče iz ovih stepa, a nomadi iz ove kulture su prvi pripitomili konja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »