Arheolozi su otkrili 400 godina staru sahranu deteta vampira

Arheolozi su otkrili 400 godina staru sahranu deteta vampira
Sahrana deteta vampira u Poljskoj (foto: UNK)

Pronađena je nesvakidašnja sahrana deteta za koje se smatralo da je vampir. Malo dete od 5-7 godina bilo je sahranjeno licem nadole sa katancem između stopala, kako bi bilo sprečeno da ustane iz groba.

Zastrašujuća sahrana deteta u selu u Poljskoj iznenadila je arheologe. Arheolozi sa Univerziteta Nikola Kopernik u Tornju došli su do mraćnog otkrića. Pronašli su sahranu deteta sa trouglastim katancem između nogu.

Istraživanja na groblju u Pienju traju od prošle godine. Iako ovo nije prvi slučaj sahrane “vampira”, prvi je slučaj sahrane deteta za koga su tadašnji meštani verovali da je vampir.

Prva vampirska sahrana pripisuje se mladoj ženi koja je bila sahranjena na neobičan način. Imala je gvozdeni srp oko vrata i zatvoren trouglasti katanac na prstu leve noge. Tadašnji istraživači su verovali da je to praksa koja će sprečiti pokojnika da ustane iz groba u obliku vampira ili neke druge mitske zveri ili neživog stvorenja.

Sahrana deteta vampira

U julu je tim arheologa, na čelu sa dr Darijuš Polinski, prof. UNK,  saopštio da je na groblju u Pienju otkriveno preko 30 novih grobova. Jedan od njih se pokazao posebno zastrašujućim. Arheolozi su otkrili grob deteta od 5-7 godina, koje je bilo sahranjeno licem nadole. Verovalo se da će pokojnik zagristi u zemlju i tako ne bi više predstavljao pretnju za žive ljude.

Dete je bilo licem nadole i sa katancem između stopala (foto: UNK)

Zanimljivo je da je sahrana otkrivena veoma blizu sahrane “vampira” od prošle godine, na samo 2 m udaljenosti. Tako su arheolozi i potvrdili da potiču iz istog doba.

Ispostavilo se da je i dete sahranjeno sa trouglastim katancem, gotovo identičnim onom pronađenom u grobu žene vampira. I to na istom mestu, kod nogu. Međutim, to nije sve što su saznali arheolozi. Nakon sahranjivanja neko je otvarao i uznemirio grob deteta. Od skeletnih ostataka deteta sačuvale su se samo potkolenice i stopala. Moguće da je skrnavljenja groba bilo namerno.

DNK analize otkriće pol deteta, a nastavak istraživanja doneće nova saznanja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »