Pronađene fenomenalne grobnice iz doba Kublaj-kana, unuka Džingis-kana

Pronađene fenomenalne grobnice iz doba Kublaj-kana, unuka Džingis-kana
Dekorisana grobnica iz dinastije Juan (foto: Jinan Archaeological Research Institute)

Kineski arheolozi otkrili su 35 grobnica, od kojih su 12 iz perioda Kublaj-kana, unuka Džingis-kana. Grobnice su bile izvanredno dekorisane.

Arheološka iskopavanja 2021. godine su urodila plodom. Arheolozi iz Arheološkog istraživačkog instituta u Đinanu su pronašli grobnice iz različitih perioda kineske istorije. Grobnice potiču iz perioda dinastije Han (206.g.p.n.e.-220.g.n.e.), dinastije Juan (1271-1368) i dinastije Ćing (1889-1912). Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Grobnice koje su otkrili kineski arheolozi iz perioda tri kineske dinastije – Han, Juan i Ćing (foto: Jinan Archaeological Research Institute)

Iako su mnoge grobnice bile opljačkane, arheolozi su otkrili znatan broj artefakata. Među kojima se izdvajaju porcelanske posude, bronzana ogledala, bakarni novac i slično.

S obzirom da postoji vremenski raspon između dinastija jasno je da je ovo nekada bilo veliko groblje koje su vekovima koristili. Ovo otkriće omogućiće arheolozima da shvate običaje sahranjivanja i drevnu kulturnu praksu u oblasti Đinan, piše Ancient Origins.

Grobnica izgrađena od cigala (foto: Jinan Archaeological Research Institute)

Dvanaest grobnica je iz doba Kublaj-kana, unuka Džingis-kana, odnosno iz dinastije Juan koju je osnovao Kublaj-kan lično. Na osnovu natpisa otkrivenog u grobnom kompleksu, grobnice pripadaju porodici koja se zvala Guo. Murali u grobnicama su bili odlično očuvani.

Ulaz u jednu od grobnica (foto: Jinan Archaeological Research Institute)

Grobnice dinastije Juan se razlikuju prema obliku i stilu. Neke su izgrađene od cigle, a druge od kamena. Takođe u nekim grobnicama postojala je jedna ili dve grobne komore, Neke su bile kvadratnog, a druge ovalnog oblika. U grobnicama su zapažene grupne i sekundarne sahrane. Pored svega toga, iako su mnogi bili skeletno sahranjeni, pojedini ljudi su bili kremirani na licu mesta.

Kublaj-kan je osnovao Juan dinastiju 1271. godine kako bi vladao teritorijama današnje Kine, Mongolije i Koreje. Postao je prvi Car dinastije Juan i vladao je do smrti 1294. godine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »