Prstenovi od slonovače pronađeni u elitnim sahranama. Za šta su služili?

Prstenovi od slonovače pronađeni u elitnim sahranama. Za šta su služili?
Afrički slon i prsten od slonovače u elitnoj sahrani (Wikipedia: CC BY-SA 2.0, Hemer et al/Journal of Archaeological Science: Reports; (CC BY-NC-ND 4.0))

Arheolozi su pronašli prstenove od slonovače u više od 70 elitnih anglosaksonskih sahrana. Slonovača potiče od afričkih slonova udaljenih više od 6000 kilometara od Engleske.

Veliki broj žena, koje su pripadale eliti, bile su sahranjene sa zagonetnim prstenovima od slonovače, u istočnoj, južnoj i centralnoj Engleskoj.

Prstenovi od slonovače su služili za torbe i obično su se nalazili u grobovima žena visokog statusa, iz kasnog 5. i 7. veka.

Poreklo slonovače dugo je zbunjivalo arheologe. Prvo nisu bili sigurni odakle potiču, a potom kojoj životinji pripadaju. Slonova kost ima dosta sličnosti sa kljovama morža i sa kljovama mamuta. Uz pomoć naučnih tehnika istraživači su otkrili da prstenovi za torbe potiču od afričkih slonova, koji su udaljeni više od 6000 kilometara od Engleske.

Elitna sahrana žene sa prstenom od slonovače za torbu (Hemer et al/Journal of Archaeological Science: Reports; (CC BY-NC-ND 4.0))

Većina prstenova od slonovače je pronađena pored karlice. Verovatno su torbe bile okačene ženama na struk. Pored prstenova bili su i drugi predmeti, odnosno oruđa od metala koji su nošeni u torbi.

Istraživači su analizirali pojedine prstenove za torbe (metoda ZooMS) i saznali da potiču od kljove afričkog slona (rod Loxodonta). Analiza C14 otkrila je da su slonovi živeli u 5. veku. Takođe, radili su analizu stroncijuma kako bi otkrili mesto gde su ti slonovi živeli. Slonovi su živeli oblasti mladih vulkasnih stena u Africi.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

Trgovina je bila široko rasprostranjena u to vreme između istočne Afrike i post-rimske Engleske. Moguće da je ovo jedan od najudaljenijih trgovačkih puteva iz tog perioda.

Za potrebe predmeta neprocenjive vrednosti nisu postojale prepreke. Zbog toga su se stvarale trgovačke mreže na velikim udaljenostima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »