Najstarija torbica na svetu dekorisana psećim zubima

Najstarija torbica na svetu dekorisana psećim zubima
Torbica dekorisana psećim zubima (foto: KLAUS BENTELE, LDA HALLE)

Pre skoro jednu deceniju na arheološkom lokalitetu blizu Lajpciga u Nemačkoj pronađena je torbica dekorisana psećim zubima. Torbica potiče iz bronzanog doba i datovana je između 2.500 i 2.200 godina pre naše ere. Smatra se najstarijom torbicom na svetu.

Ostaci, koji su pripadali torbici, su pronađeni u rudniku uglja u blizini Lajpciga pored skeletnih ostataka žene koja je sahranjena pre 4.500 godina.

Torbica je bila dekorisana sa preko 100 psećih zuba. Verovatno se radi o najstarijoj torbici na svetu, a njen vlasnik je očigledno imao osećaj za “stil kamenog doba”.

Zaštitna arheološka iskopavanja otkrila su dokaze o naseljima iz neolita i bronzanog doba, uključujući više od 300 grobova, stotine kamenih oruđa, vrhove kopalja, keramičke posude, dugmad od kostiju životinja i ogrlicu od ćilibara.

Zubi psa su česti ukrasi u praistoriji

Prema arheologu Suzan Friderih zubi su verovatno bili ukrasi za spoljni preklop torbe. Međutim, organski materijal od kojeg je torbica bila izrađena nije se sačuvao. Bila je napravljena od kože ili lana.

S godinama su ti materijali nestali, a preostali su samo zubi. Svi oni pokazuju u istom smeru, tako da mnogo liči na preklop moderne torbe” – rekla je arheolog Suzan.

Koliko god retka bila torbica sa psećim zubima, očnjaci su zapravo prilično česti u sahranama severnog i centralnog evropskog bronzanog doba.

U drugim oblastima sahranjivanja iz kamenog doba, zubi pasa i vuka, kao i školjke, otkriveni su u uzorcima koji ukazuju na to da su pokojnici bili pokrivenim tkaninama sa dekoracijama, koje su odavno propale.

Međutim, češće se pseći zubi nalaze u ukrasima za kosu i na ogrlicama, kako za žene, tako i za muškarce.

Sahranjivanje sa lepim i dragocenim stvarima nije bilo rezervisano za sve, već za posebne.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »