Rani doseljenici Rapa Nuija imali su kontakt sa Južnom Amerikom

Rani doseljenici Rapa Nuija imali su kontakt sa Južnom Amerikom
Moai statue na Rapa Nuiju (foto: Andrea Seelenfreund, CC BY)

Prvi doseljenici na ostrvo Rapa Nui, poznatijem kao i Uskršnje ostrvo, imali su kontakt sa ljudima iz Južne Amerike pre 1.000 godina.

Prethodno istraživanje je otkrilo da usmena istorija naroda Rapu Nui sadrži izveštaje o najmanje jednom putovanju prvih doseljenika u Južnu Ameriku.

U ovom novom naporu, istraživački tim je pratio takve izveštaje tako što je iskopao i proučavao sečiva od opsidijana na mestu Anakena, najranije poznato naselje na ostrvu. Istraživači su pronašli veoma male količine biljnog materijala na oštricama od opsidijana.

Pre 1.000 godina kontakt između ostrva Rapa Nui i Južne Amerike

Na osnovu analize biljnog materijala koji se sačuvao na opsidijanu na Uskršnjem ostrvu, istraživači su utvrdili da su tamošnji doseljenici posetili Južnu Ameriku i vratili se nazad. Njihova studija objavljena je u časopisu PLOS One.

Rani doseljenici Rapa Nuija su plovili u Južnu Ameriku i komunicirali sa ljudima koji su tamo živeli. Potom bi se vraćali na ostrvo. I tako sigurno par puta.

Jedno takvo putovanje bi obuhvatalo plovidbu u jednom pravcu u dužini od 3.700 kilometara i verovatno bi trajalo od jednog do dva meseca, u zavisnosti od vremenskih uslova. To se, prema istraživačima, dogodilo između 1000. i 1300. godine.

Rani doseljenici sa Rapa Nuija doneli su južnoameričke biljke

Rezultati istraživanja pružaju ujedno i zanimljive podatke o ishrani i usevima prvih doseljenika na ostrvo.

Analizom je utvrđeno prisustvo 46 zrna skroba iz 20 oruđa od opsidijana. Međi njima su manioke, hlebno drvo, vodeni jam, taroa, ahire, đumbira i tahićanske jabuke. Od njih su se istakle tahićanska jabuka i hlebno drvo, jer ni jedno ni drugo ne raste prirodno na Rapa Nuiju, a đumbir nikada ranije nije viđen u udaljenim delovima Okeanije.

Analaizirani opsidijani (© 2024 Berenguer et al., CC BY 4.0)

Manioka, slatki krompir i ahira su se istakli iz drugog razloga, sva tri su južnoameričkog porekla. Takođe, primetili su da su ostaci slatkog krompira pronađeni u najdubljim arheloškim slojevima, što ukazuje da su na ostrvo donešeni tokom prvih godina naseljavanja.

Rezultati istraživanja predstavljaju najranije dokaze o uzgoju ove hrane u Pacifiku, ali i da je postojao direktan kontakt između prvih doseljnika Rapa Nuija i stanovništa Južne Amerike.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »