U Caričinom gradu se obnavljaju terme: priprema za Uneskovu listu svetske baštine

U Caričinom gradu se obnavljaju terme: priprema za Uneskovu listu svetske baštine
Radovi na konzervaciji termi u Caričinom gradu (foto: RZZSK)

Lokalitet Caričin grad u trci je za upis na Uneskovu listu svetske baštine, pa s tim u vezi se na lokalitetu radi konzervacija termi, mozaika i stubova iz 6. veka.

Stručni tim Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obišao je lokalitet Caričin grad, gde su nastavljeni radovi započeti 2023. godine na rekonzervaciji termi i raščišćavanju brane na Caričinoj reci.

Tokom sastanka sa predsednikom Opštine Lebane i njegovim timom razgovarano je o izradi dokumenata kojima će biti određeni strateški pravci zaštite i prezentacije lokaliteta u 2024. i narednim godinama, saopštili su iz Republičkog zavoda.

Više o novijim istraživanjima i istorijatu: CARIČIN GRAD je grad koji je kratko živeo, a otkrio je mnogo

Terme koje se konzerviraju nalaze se u istočnom delu lokaliteta. Trenutno se uklanjaju obimni zidovi, a dolaskom do zdrave zidne mase počeće se sa konzervacijom istih sistema hipokausta podnog i zidnog grejanja. Nakon ovih radova u zapadnom delu termi obnoviće se ostaci mozaika kao i kameni stubovi, sve iz 6.veka iz doba Justiniana, piše na sajtu opštine Lebane.

Terme ili rimska kupatila (foto: Opština Lebane)

Republika Srbija ulaže značajna sredstva kako bi se ovaj spomenik kulture, pomalo zaboravljen u prethodnom periodu, zanovio i postao vidljiv na turističkoj mapi Srbije“, rekli su iz Opštine.

Nalazište Caričin grad je lokalitet od svetskog značaja

Caričin grad se nalazi na Uneskovoj preliminarnoj listi od 2010. godine, prijavljen je pod kriterijumima ii i iii. Da bi se konačno našao da Uneskovoj listi, neophodno je da ispunjava i iv ili neki drugi kriterijum.

Ovo arheološko nalazište prepoznato je kao značakno nalazište za razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna kao jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala.

Početkom godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je da su formirali Stručni tim za izradu nominacionog dosijea kako bi se Caričin grad našao na Uneskovu listu svetske baštine.

Više o tome: Caričin grad u trci za upis na Uneskovu listu svetske baštine

Takođe, u blizini Caričinog grada gradi se Centar za posetioce. Ovaj objekat će posedovati najmoderniju tehnologiju koja će posetiocima pokazati kako je nekada izgledao ovaj carski grad.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »