Vikinško naselje otkriveno u Kanadi – dokaz da su Vikinzi prvi Evropljani koji su došli u Ameriku

Vikinško naselje otkriveno u Kanadi – dokaz da su Vikinzi prvi Evropljani koji su došli u Ameriku
Lansi Medouz vikinško naselje u Kanadi(Getty Images / Russ Heinl / All Canad Photos)

Otkriće prvog i jedinog vikinškog naselja u Kanadi omogućilo je arheolozima da datuju njihovo prisustvo u Severnoj Americi. Analize su pokazale da su tačno 1021. godine bili prisutni na američkom tlu. Iako je od ranije poznato da su Vikinzi bili prvi Evropljani koji su prešli Atlantik i stigli u Ameriku, 500 godina pre Kolumba, opipljivih dokaza nije bilo.

Nordijsko ili vikinško naselje Lansi Medouz (L’Anse aux Meadows) nalazi se na poluostrvu Njufaundlendu. Ovo je jedino potvrđeno nordijsko nalazište u Americi.

Tačan datum prisustva Vikinga dobijen je C14 analizom nalaza sa lokaliteta. Studija je publikovana u časopisu Nature 2021. godine.

Drvo analizirano u studiji (Kuitems et al. 2021, fig. 5)

Lansi Medouz je pružio važne arheološke dokaze o nordijskoj okupaciji kada je otkriven 1960. godine. Sa njegovim otkrićem potvrđena su priče u islandskim sagama, a koje se odnose na vikinške putnike koji su putovali izvan Grenlanda do mesta zvanog Vinland. Za koje se dugo verovalo da je Severna Amerika.

Ovo naselje nije bio sam Vinland, već se nalazilo unutar veće oblasti zvane Vinland. Oblast se prostirala južno od Lansi Medouza do reke Svetog Lorensa i Nju Branzvika.

Nordijske sage o Severnoj Americi dovele istraživače do Lansi Medouza

Nordijske hronike poput Saga o Grenlandcima i Saga o Eriku Crvenom su detaljno opisivale putovanja u Severnu Ameriku. Arheološki par Ingstad koji je krenuo u istraživanje oslanjao se na nordijske hronike i na svoja znanja o vikinškim naseljima. Raspitivali su se o jedinstvenim temeljima kuća i čudnim strukturama u gradovima koje su posećivali.

Iskopavanje radionice za topljenje metala (izvor: DARC blog)

U Lansi Medouzu otkrili su niz zaraslih pravougaonih struktura u blizini zaliva Epaves. Znajući da su nordijske farme na Grenlandu izgrađene na vrhovima plitkih zaliva blizu slatke vode, Ingstadovi su započeli iskopavanje. Tokom narednih sedam godina, arheološki par i međunarodni tim otkrio je arheološku riznicu i mnoštvo podataka.

Otkrića na lokalitetu                

Tim arheologa otkrio je temelje osam velikih drvenih kuća izgrađenih u stilu kao one na Grenlandu i Islandu iz istog perioda. Kuće su imale krovove na dve vode prekrivene travom sa okolnog tresetišta. Pronađena je 18 m dugačka građevina, tri stambena objekta, četiri radionice, jame za kuvanje na otvorenom i pomoćne objekte.

Među pronađenim arheološkim nalazima su bili ručno rađeni gvozdeni ekseri, vretena za predenje, podna daska za čamce, posuda od brezove kore, bronzani prsten i ljuske od muskatnetikve, koštani alati, kameni i slčno (ukupno oko 800 artefakata). U ovom naselju Vikinzi su se bavili metalurgijom gvožđa i obradom drveta, verovatno za popravku brodova.

Kremen otkriven 2018. godine možda ukazuje na kontakt Vikinga sa starosedeocima (foto: Kevin Smith)

Nordijske sage navode na to da su Vikinzi bili uključeni u kulturnu razmenu sa starosedelačkim grupama Severne Amerike. Ukoliko je bilo tih susreta, to je verovatno dovelo i do prenošenje patogena, uvođenja stranih flora i fauna kao i razmene ljudskih genetskih informacija. Kao, i sukoba sa starosedeocima.

Arheološki lokalitet nalazi se pod zaštitom Uneska od 1978. godine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »