Renoviranje Mikerinove piramide na platou u Gizi izazvalo je negodovanje mnogih

Renoviranje Mikerinove piramide na platou u Gizi izazvalo je negodovanje mnogih
Mikerinova piramida u Gizi (WIkipedia, autor: Daniel Mayer, CC BY 4.0; https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)

Video snimak na kome se vidi renoviranje Mikerinove piramide u Gizi izazvao je brojne kritike stručnjaka i laika. Da li je zaista potrebno renoviranje 4.500 godina stare piramide?

Treća izgrađena piramida u Gizi bila je namenjena faraonu Mikerinu (Menkaure). Ona je izgrađena u periodu između 2490. i 2472. godine pre naše ere. Mikerinova piramida je ujedno i najmanja, njena visina iznosi malo više od 60 metara. Prilikom njene izgradnje korišćen je granit i krečnjak. Posmrtni hram pored piramide završio je nakon njegove smrti njegov naslednik Šepseskaf.

Sada, nakon toliko milenijuma, odlučeno je da se obnovi spoljašnji deo piramide. Radovi su već počeli i to sa one strane piramide gde se nalazi veliki otvor, koji je oštećen verovatno u zemljotresu. Takođe, sumnja se da je namerno vandalizovana po naređenju Maleka Abd al-Aziza Otmana ben Jusufa, sina Saladinovog, 1196. godine.

Projekat će trajati tri godine i za te potrebe obaviće se mnoga laserska skeniranja.

Negativni komentari na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama generani sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri objavio je video snimak na kome se vidi kako se piramida renovira. Spoljni omotač piramide je prvobitno sadržao 16 granitnih blokova, iako je sada ostalo samo sedam.

Tim je uporedio egipatsko-japanski projekat restauracije sa slagalicom, jer su morali da upare pale granitne blokove sa njihovim prvobitnim položajem. On je ovaj projekat nazvao „projektom veka“ i da će to biti „poklon Egipta svetu u 21. veku“. A, da li je to tako?

Naime, renoviranje egipatske piramide je ipak izazvalo ljutnju i bes.

Brojni komentari ispod snimka su pokazali nezadovoljstvo povodom ovog projekta. Neki su to upoređivali sa ispravljanjem tornja u Pizi: „kada se planira projekat ispravljanja tornja u Pizi?“.

Da li su ovi blokovi slični orignalnim?(skrinprint videa Mustafa Vazirija na FB)

Svi međunarodni principi o renoviranju zabranjuju takve intervencije”, dodala je Hana i pozvala sve arheologe da se „odmah mobilišu”.

Koliko će ovo uticati na turizam u Gizi, to će vreme pokazati. Budući da je očuvanje nasleđa u Egiptu jedna jako bitna stvar za čitavu državu, jer 10 % bruto domaćeg proizvoda potiče upravo od turizma.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »